KÖÖPENHAMINA. Sveitsin tämän vuoden MM-turnaus nousee heittämällä viime vuosien upeimpien urheilutarinoiden joukkoon. MM-hopean taakse mahtuu uskomaton määrä murskakritiikkiä ja vaikeuksia.

Joukkueen taival päävalmentaja Patrick Fischer ehti joutua jo ennen arvokisoja median hampaisiin. Syynä tähän oli penkin alle menneet olympialaiset. Joukkue konttasi Etelä-Koreassa, minkä myötä valmentaja asema ehdittiin kyseenalaistaa kiekkohullussa maassa.

Moni toimittaja ja kiekkovaikuttaja ehtivät lytätä Fisherin ammattitaidon. Valmentajaa syytettiin muassa, ettei hänen taktinen osaaminen riitä huipputasolle.

– Media on kriittinen. Mutta sillä ei ole väliä – en ollut itse tyytyväinen olympialaisiimme. Me nousimme takaisin ja yritin itse parantaa. Ja paransimme myös joukkueena, Fischer muistelee jälkikäteen.

Fischerin kommenteista paistaa läpi, ettei hän ole katkera. Valmentajaurallaan vielä kokematon kiekkomies ei edes yritä lällätellä epäilijöilleen.

– Urheilussa ei voi kuin tehdä parhaansa. Teimme niin olympialaisissa – se ei ollut vain tarpeeksi. Olen onnellinen, että saimme noustua sieltä. Se ei ollut helppoa, mutta joukkue uskoi siihen.

MM-unelmalle naurettiin

Aiemmin Sveitsin apuvalmentaja toiminut Fischer palkattiin maajoukkueen peräsimeen joulukuussa 2016. Hän täräytti jo silloin kovaan ääneen tavoitteensa.

– Sanoin jo silloin, että me voitamme MM-kisat. Silloin minulle naurettiin päin naamaa. Mutta olimme rangaistuslaukauksen päässä tavoitteestamme. Ehkä en ollutkaan niin väärässä, Fischer kuittaa.

Tuore finaalipaikka antaa uskoa koko Sveitsin kiekkoilulle. Vaikka Ruotsi käänsi tämän kevään finaalin rangaistuslaukauksilla maalein 3-2, olivat kisat Fischerin porukalle tärkeä saavutus.

– Moni näkee Sveitsin ulkopuolella, että teemme hyvää työtä. Me emme näe aina sitä rajojemme sisällä. Olemme kriittinen maa, mutta se auttaa. Olemme kovia tekemään töitä, toivottavasti tämä ei ollut viimein finaalipaikkame tulevina vuosina, Ficher ynnää.

Ilari Isotalo, Kööpenhamina
Twitter: @IlariIsotalo