NHL:ssä on riittänyt lukemattomia huippupelaajia, joista parhaista parhaat luokitellaan Hall of Famen jäseniksi. Kerhoon on hankala päästä, mutta sinne on nyt ehdolla yksi hiljattain uransa päättänyt kolminkertainen Stanley Cup -mestari.

Yksi maailman suosituimmista jääkiekkosivuista the Hockey Writers pohtii, että tällä kaudella hokkarit naulaan löynyt Marian Hossa olisi hyvä Hall of Fame -kandidaatti. Miehen upeat tilastot ja uskomaton ura kertovat, että ehdokkuus on täysin aiheellinen.

Hossa on pelannut maailman kovimmassa kiekkoliigassa huimat 1514 ottelua, joista peräti 205 ovat pudotuspelejä. Näiden aikana tilille on kertynyt mestaruuksien lisäksi tehot 577+707=1284. Hän on slovakialaisista kaikkien aikojen toiseksi tehokkain pistetykki heti legendaarisen Hall of Fame -huipun Peter Stastnyn jälkeen.

Pelkät tilastot ja komeat mestaruudet eivät aina oikeuta Hall of Fame -titteliin. Hossan valintaa haittaavat hänen asemansa edustamissaan joukkueissaan. Hän ei ikinä ollut dynastiapelaajan asemassa, kuten mitä esimerkiksi Sidney Crosby ja Connor McDavid ovat nykyään. Suurimman huomion Hossan seuroissa veivät supertähdet Daniel Alfredsson, Patrick Kane, Jonathan Toews kuin myös Ilja Kovaltshuk, mutta slovakilainen oli heti heidän takanaan.

Hossa ei myöskään voittanut NHL:ssä yhtäkään yksilöpalkintoa. Parhaimmillaan hänet valittiin ehdokkaaksi parhaan puolustavan hyökkääjän palkintoon vuonna 2014, mutta jäi lopullisessa äänestyksessä viidenneksi.

The Hockey Writers haluaa nähdä Hossan legendojen joukossa, mutta mainitut asiat voivat ainakin viivästyttää valintaa.

– Hossan uraan mahtuu paljon maaleja ja pisteitä. Hän ei voittanut yhtään yksilöpalkintoa, eikä ikinä ollut paras pelaaja tai MVP edustamissaan viidessä NHL-joukkueessa. Mutta nämä kolme Chicagossa voitettua Stanley Cupia saattavat viedä hänet Hall of Fame -rajan paremmalle puolelle. Mestaruus on yksi iso vaatimus, jotta sinne pääsee, eikä hän voittanut pyttyjä sivustajakatsojana, Writers päättää.

Stastny on toistaiseksi ainoa slovakialainen Hall of Fame-pelaaja. Suuren kunnian ovat saaneet vain kaksi suomalaista, Teemu Selänne sekä Jari Kurri.