Montreal Canadiens varasi Porin Ässien hyökkääjän Jesperi Kotkaniemen viime yön NHL-draftissa ensimmäisellä kierroksella jo kolmannella vuorolla.

Vaikka Kotkaniemi oli viime viikkoina noussut ennakkokaavailuissa, näin alhainen varausnumero ja keskushyökkääjän varannut seura olivat hienoisia yllätyksiä. Myös jotkut Canadiensin fanit suhtautuivat varaukseen, no, varautuneesti.

Ässien nuori sentteri ei ole ensimmäinen porilaispelaaja, jonka Canadiens on historian saatossa varannut. Edellisestä kerrasta oli tosin vierähtänyt jo 35 vuotta – ja tuolloin kyseessä oli yksi Suomen jääkiekkoilun suurista legendoista, Arto Javanainen. Tästä faktasta muistutti Porissa ilmestyvän Satakunnan Kansa -lehden toimittaja Harri Laiho Twitterissä.

– Ei Montreal Porista huonoja pelaajia varaa. Edellinen oli Arto Javanainen 35 vuotta sitten, Laiho kirjoitti.

Javanainen ei koskaan pelannut Montrealin paidassa, vaan jo vuosi myöhemmin eli 1984 Pittsburgh Penguins varasi hänet uudelleen. Kaudella 1984–85 Javanainen pelasi Penguinsissa 14 NHL-ottelua ja teki neljä maalia. Pääosa miehen ainoasta Pohjois-Amerikan kaudesta vierähti AHL:n Baltimore Skipjacksin riveissä.

SM-liigassa Javanainen pelasi kaikkiaan 668 ottelua ja teki uskomattomat tehot 462+330=792. Javanainen kuoli pitkän sairauden jälkeen tammikuussa 2011.

Harri Laiho

@HarriLaiho
Ei Montreal Porista huonoja pelaajia varaa. Edellinen oli Arto Javanainen 35 vuotta sitten #NHLDraft #Ässät