HELSINKI. Leijonien Karjala-turnauksessa nähdään kiinnostava palaaja, kun Harri Pesonen pukee maajoukkuepaidan vajaan kahden vuoden tauon jälkeen.

Valinnan takaa löytyy upea syksy. Pesonen on iskenyt alkukaudesta Sveitsin NLA:ssa mykistävät tehot – hän on 16 pelin jälkeen koko sarjan pistepörssin kolmonen tehoin 8+10=18.

Lukemat ovat hurjia. Mutta mitä onnistumisten takaa löytyy? Leijonat.com tapasi rennon hyökkääjän, joka on selättänyt viime vuoden ikävät sairastelut.

Pesonen kertoo, että koko viime kausi meni ainakin osittain pilalle sairastelun takia. Tällä kaudella tilanne on ollut toinen.

– Siinä oli pitkään keuhkokuumeen tyylistä sairastelua – se vaikutti paljon viime kauteen. Nyt sain kesän ja syksyn treenata. Huomasi, että kropassa on ihan eri tavalla virtaa, Pesonen summaa Leijonat.comille.

Nyt kelpaa hymyillä. Vielä vuosi sitten tilanne oli täysin toinen. Pesonen myöntää, että hermot olivat usein kireällä.

– Se vaivasi monta kuukautta. Siinä kysyttiin välillä henkistä puolta. Lääkäreiden kanssa oli pientä vääntöä. Syytä sairastelulle ei meinannut löytyä – piti neuvotella myös suomalaisten lääkäreiden kanssa. Se oli pientä sekasotkua, joka toi ylimääräistä stressiä. Hermot oli vähän koetuksella, mutta näistä oppii.

– Ehkä sen takia maistuu nyt vieläkin paremmalta, kun mies on kunnossa. Hauska on touhuta, kun äijä on vihdoin kunnossa, Pesonen lisää.

Pesonen on jo Leijonien kokeneempaa kaartia. Kuva: Ilari Isotalo.

”Naapurit heittelevät yläfemmoja”

Toinen syy piristyneisiin otteisiin löytyy seuranvaihdosta. Pesonen jätti kesällä Lausannen ja siirtyi SCL Tigersin riveihin. Samalla edessä oli muutto Langnau im Emmentalin kuntaan, jossa asuu noin 10 000 ihmistä.

Pienestä kylästä on paljastunut kiekkohullu yhteisö. Jokaisessa pelissä käy vähintään 5000 katsojaa.

– Lätkä on aika iso henkireikä siellä. Ei siellä oikein muuta viihdettä ole tarjolla. Naapurit ja muut muistuttelevat aina suorituksista. Ollaan kyllä viihdytty siellä. Paljon maaseutua ja maajusseja, Pesonen virnistää.

Kiekkotähti saa palautetta pienessä kylässä. Muun muassa rappukäytävässä voi moikata naapureita rennommin voittopelin jälkeen.

– Naapurit ovat käyneet heittämässä rappukäytävässä ylävitosia. Ihan hauska, että seurataan. Se on pelaajana kiva, että jokaisessa pelissä on hyvä tunnelma.

Pesosella on vyöllä neljä NHL-ottelua kaudelta 2012-13. Kuva: Getty Images.

Leijonien kokenutta kaartia

30-vuotias Pesonen on torstaina alkavan Karjala-turnauksen alla yllättävässä tilanteessa. Hyökkääjä on joukkueensa kokenutta kaartia.

Se naurattaa kiekkotaituria, joka on ehtinyt pelata urallaan yhteensä kuudessa EHT-turnauksessa.

– Varmaan ensimmäistä kertaa olen joukkueen vanhempaa päätä. Vaikka en itse koe olevani vielä mikään konkari. Mutta yritetään tuoda esimerkkiä jäälle ja koppiin. Se on asia, jota meiltä vanhemmilta jätkiltä varmasti odotetaan, Pesonen pohtii.

Kutsu Jukka Jalosen ryhmään on samalla muistutus, että alkukausi on sujunut mainiosti. Visiitti Suomeen on mieluisa piristysruiske.

– Se on sen merkki, että seurajoukkueessa on onnistunut ja tehnyt hyvää työtä. Yritetään, ettei liikaa jännitä maajoukkueen matkassa. Nautitaan peleistä – katsomossa on varmasti paljon tuttuja, Pesonen kiteyttää.

Leijonat.com seuraa Leijonien taivalta kotiturnauksessa. Hyppää kulissien taakse myös Snapchatissa tunnuksella: leijonatcom.

 

LUE MYÖS: Oho! Leijonien harjoituksiin liittyi kaksi todellista yllätysnimeä – HIFK:n pelaajille näytönpaikat!

LUE MYÖS: Liigan syksyn komeetta! Leijonien debytantti noussut huipulle erilaista polkua – ”Ansaitusti mukana”

LUE MYÖS: Takaisin huipulle? Leijonat vahvistuu usealla Pohjois-Amerikasta tutulla taiturilla: ”NHL kaikilla tavoitteena”

Ilari Isotalo, Helsinki
Twitter: @IlariIsotalo