Jutin viimeinen show! Tämä koskettava hetki kiteyttää leijonalegendan todellisen suuruuden

© Kuva: Ilari Savonen

TAMPERE. Leijonalegenda Timo Jutila on persoona, jota ei voi olla rakastamatta.

Kiekkolegenda otti Tampereen Hakametsän haltuunsa mykistävällä tavalla, kun Suomen Jääkiekkoliitto juhlisti Jutilaa upein seremonioin ennen torstain Tshekki-peliä.

Jutilan pelinumero nousi hallin kattoon tyylillä. Juhlaillan hienoin hetki nähtiin jo ennen tätä – tamperelainen otti kotiyleisönsä haltuun upealla puheellaan.

Kiekkolegendan hetki parrasvaloissa oli samalla hyvä muistutus, miksi kansankielellä tunnettu ”Juti” on aina ollut poikkeuksellisen rakastettu hahmo suomalaisessa kiekossa. Ex-pakin karisma ja lämpö huokui aivan Hakametsän piippuhyllylle asti.

Ei ole sattumaa, että Jutilan puhe oli kuin suomalaisen jääkiekkohistorian oppitunti. Paikalla olleet kiekkotähdet kuuntelivat vuorotellen tippa linssissä niitä kehuja ja lämpimiä tarinoita, joita Juti tarjosi.

Kuvaavaa on, että Jutilan puheesta vähintään 95 prosenttia käsitteli joukkuekavereiden ja perheen tekemisiä ja saavutuksia. Eikä kehut olleet väkinäisiä tai vaivalla mietittyjä. Jutila oli elementissään, kun hän pääsi kertomaan, millaisten persoonien ja pelaajien kanssa hän on vuosien varrella saanut pelata.

Jutila otti koko Hakametsän haltuunsa. Siis koko Hakametsän. Tshekin kielellä sujunut välispiikki sai jopa Leijonien illan vastustajajoukkueen häkeltyneeksi.

Tässä on ollut aina Jutin suuruus: kapteenien kapteeni sai aina muut loistamaan. Kun kysyy melkein keneltä tahansa kiekkolegendan entiseltä seurakaverilta, tulee esille aina Jutin lämmin persoona.

Se on suurin perintö, jonka kiekkotähti on jättänyt suomalaiselle huippu-urheilulle. Jutilan kaltaisia kiekkotähtiä kasvaa Suomeen hyvin vähän. Jutilan kaltaisia persoonia sitäkin harvemmin.

Ilari Isotalo, Tampere
Twitter: @IlariIsotalo