Liigassa pudotuspelipaikasta kynsin ja hampain vääntävä KalPa teki uudenvuodenaattona suomalaista jääkiekkohistoriaa voittamalla legendaarisen Spengler Cupin Sveitsin Davosissa. Päävalmentaja Sami Kapasen aisaparina toimivan apuvalmentaja Marko Tuomaisen kommenteista voi päätellä sen, että tasoltaan kova turnaus palveli KalPaa monestakin eri näkökulmasta.

Uudenvuodenpäivänä puhelimitse tavoitetun luotsin takki ei ole tyhjä. Rupeama oli pelaajille kovempi kuin valmennukselle.

– Päätimme, ettemme hirveästi keskity vastustajaan ja sitä kautta emme näyttäneet hirveästi videoita. Ei ollut niin raskas paketti (valmentajille) kuin pelaajille. Menimme oman pelaamisen kautta, mikä näyttikin toimivan ihan hyvin, apuvalmentaja valaisee Leijonat.comille.

Liigassa 11:ttä sijaa miehittävä KalPa päästi turnauksen neljässä pelissä vain kolme maalia. Temppu oli todellakin myrskyvaroitus Liigan suuntaan, sillä turnauksen ykkösen vastustajat olivat Tsekin pääsarjan kärki Trinec, KHL-jätti Metallurg Magnitogorsk, Sveitsin suuruus Davos ja Kanadan pääasiassa Euroopassa pelaavista pelaajista koottu maajoukkue.

– Ehkä nimenomaan iso teema oli lähteä puolustamaan joukkueena, varsinkin viisikkona.

Koska Spengler Cupin kaltaisessa turnauksessa pelaajien näytönpaikat nousevat, voisi esimerkiksi puolustuspelaamisen saattaa kuvitella jossain määrin jäävän taka-alalle. KalPa kuitenkin onnistui siinä erinomaisesti. Myös Tuomainen viittaa kommentillaan tähän.

– En tiedä, malttavatko kaikki keskittyä puolustamiseen tuollaisessa turnauksessa. Siellä on näytönpaikkoja pelaajille, niin aina ei muista sitä hommaa.

– Ihan selvästi olimme mielestäni paras joukkue puolustamaan. Se kantoi hedelmää aika hyvin, pelaajana kaksi MM-hopeaa ja yhden -pronssin voittanut valmentaja kiittelee.

Hyötyjä laajasti

Noin viikon mittaisen reissun voisi kuvitella olevan nyt KalPalle loistava itseluottamuspiikki keväälle niin pelillisesti kuin henkisestikin. Spengler Cup mahtoi olla myös joukkueen hengen kasvatuksen näkökulmasta tärkeä tapahtuma?

– On joo. Ja olemme paljon puhuneet pienistä voittavista asioista, kuten laukausten blokkaamisista, taklausten vastaanottamisista ja ampumisista pienistäkin kulmista. Saimme niitä hyvin esille, ja tulostakin tuli sitä kautta. Varmasti antavat uskoa meidän juttuun, mitä olemme koko kauden yrittäneet rakentaa kasaan.

KalPa kärsi syyskaudella loukkaantumisista, mutta nyt kellossa alkaa olemaan eri ääni.

– On vähän ollut hakemista loukkaantumisten takia. Nyt pääsimme suht’ ehjällä rosterilla tuohon pelaamaan.

Kuopiolaiset ovat Liigassa seuraavan kerran irti perjantaina SaiPan isäntänä. Vain aika näyttää, miten esimerkiksi kivenkovat voitot Trineciä ja Magnitogorskia vastaan palvelevat Liigassa.

– Sen takia nimenomaan tuonne kannattaa lähteä, että saa huippupelejä Euroopan kärkijoukkueita vastaan. Tiedämme, missä menemme heitä vastaan. Sitä kautta saa erittäin tärkeää tietoa joukkueelle pelaajista henkilökohtaisesti, että miten he pystyvät suorittamaan tuollaisessa painetilassa ja huippujoukkueita vastaan.

Turnaus arvossaan

Joulun aikaan esimerkiksi sosiaalisessa mediassa oli nähtävissä taas outoja kommentteja faneilta ja muilta siitä, ettei Spengler Cupiin ole mitään järkeä lähteä kesken sarjakauden ja vielä pyhien aikaan. Kuten tämän jutun aiemmat esimerkit osoittavat, palveli turnaus KalPan tapauksessa loistavasti.

– Pelaajat arvostavat tosi paljon. Totta kai, jos tapahtuman suuruutta tai tapahtuman merkitystä ei ymmärrä pelaajille, valmentajille ja katsojille, niin helppoahan Suomesta on huudella, ettei kannata lähteä tuommoiseen keskellä kautta. Ymmärrän kyllä senkin pointin, ennen KalPaa Mestiksen Peliittoja ja Kiekko-Vantaata luotsannut Tuomainen miettii.

Tunnelma turnauksessa oli sanalla sanoen katossa.

– Pelit olivat loppuunmyytyjä ja ihmiset tulevat ympäri Sveitsiä ja Eurooppaa nauttimaan maailman vanhimmasta seurajoukkueturnauksesta. Huikea tapahtuma, kaikki järjestelyt ovat viimeisen päälle. Pelaajat pääsevät nauttimaan tunnelmasta, järjestelyille täytyy nostaa hattua. Koko kaupunki on mukana tapahtumassa, aika huikea viisi-kuusipäiväinen siellä.

Spengler Cupin päättymisestä huolimatta kiekon ystävillä ei ole syytä huoleen. Liigavuosi 2019 starttaa keskiviikkona kahdella pelillä – Ilves-Sport ja Jukurit-Tappara kello 18.30.

LUE MYÖS:

Spengler Cupin sensaatiomaisesti voittanut KalPa sai kaksi pelaajaa turnauksen tähdistökentälliseen!

KalPa teki suomalaista jääkiekkohistoriaa – kuopiolaisseura nappasi maailman vanhimman seurajoukkueturnauksen voiton!