Kaapo Kakon huima vire Liigassa on herättänyt huomiota myös Pohjois-Amerikassa.

18-vuotias kiekkotaituri latoo TPS:ssä tällä hetkellä hurjaa tulosta. Nuorukainen on iskenyt nyt seitsemään edelliseen peliin tehot 7+3. Huippuvire laittaa väkisinkin pohtimaan, onko nuorukainen valmis jo syksyllä NHL:ään.

Kakon on povattu kuuluvan kesän varaustilaisuuden kärkinimiin. Sen myötä myös kansainvälinen kiinnostus nuorukaisen otteisiin on kasvanut tasaisesti kauden edetessä.

Leijonat.com tapasi kuntovalmentaja Marko Rautalan, joka yhdessä isänsä Hannu Rautalan kanssa vastaa usean suomalaisen NHL-tähden kesätreenistä. Nuori Kakko on kuulunut tähän ryhmään jo usean kesän ajan.

Hän vaikuttaa olevan valmis NHL:ään jo nyt. Katsotaan rauhassa, minne hänet varataan ja miten kaikki lopulta menee. Mutta hienoa on katsoa hänen menoaan, Rautala summaa Leijonat.comille.

Valmentaja on nähnyt läheltä nuorukaisen fyysisen kehityksen. Se on yksi Kakon ase Liigassa. Tuntuu, että 187-senttinen ja 86-kiloinen hyökkääjä pärjää jo nyt yllättävän hyvin fyysisessä väännössä vanhempia mörssäreitä vastaan.

Hänhän on jo nyt iso roikale – antaa Liigassa vastataklauksia. Siinä on pojalla halua – ja myös maagiset kädet. Se ei ole ainakaan huono asia, Rautala virnistää.

Kaksi kesää NHL-tähtien kanssa treenaaminen antaa Kakolle paljon tulevaisuutta ajatellen. Rautala uskoo, että Patrik Laineen, Mikko Rantasen, Rasmus Ristolaisen ja muiden huippunimien tekemisen seuraaminen läheltä antaa paljon.

– Hän näkee suoraan, että mitä homma vaatii. Ja millaista treeni huipulla oikeasti on. Hän on varmasti huomannut, että hän pystyy itse samaan. Uskon, että siitä on ollut hyötyä, Rautala pohtii.

 

Ykkösvaraus vai kakkosvaraus? Kaapo Kakon tuleva NHL-seura selviää vasta kesällä. Kuva: Getty Images.

Maltti on valttia

Rautaloilla on melkoinen kokemuspatteristo suomalaisten NHL-nimien fysiikkavalmennuksesta. Kuvaavaa on, että kärkinimistä moni pelaaja pitää kaudenkin mittaan lähes viikoittain yhteyttä Rautaloihin.

Millaista NHL-tähtien valmennus on? Neljä kesää isänsä kanssa treenejä vetänyt Rautala naureskelee, ettei nykyään tarvitsee piiskaa kauheasti heilutella.

– Nuoret kaverit ovat erittäin vastaanottavaisia – ja haluavat oppia. Kyse on enemmän siitä, että joutuu välillä vähän jarruttelemaan. Tänään ei voi ihan näin paljon tehdä.

Kuvaavaa on, että usein kauden jälkeen huippunimet joudutaan pakottamaan olemaan kolme viikkoa pois treeneistä. Vasta sen jälkeen alkaa rääkki ja tulevaan kauteen valmistautuminen.

Tämän päivän kesätreeni painottuu pitkälti räjähtävyyteen. NHL:n lukuisat mainoskatkot ovat itsessään jo muokanneet hieman pelaajien vaatimustasoja.

– Meillä jokainen harjoittelee yksilöllisesti. Mutta kyllä tämän päivän NHL:ssä tarvitaan räjähtävyyttä todella paljon. Nopeutta on treenattu aina, mutta sen rooli on kasvanut. Ensimmäinen luistimenpiirto on aika tärkeä, Rautala pohtii.

LUE MYÖS: Hattutemppu! Joel Armia varasti show’n NHL:ssä – suomalaisen tehoilta mykisti New Yorkissa

LUE MYÖS: Ilmaveivimaali! Suomalaislupaus varasti huomion Pohjois-Amerikassa – upea osuma ihastuttaa

LUE MYÖS: Sebastian Ahon ja joukkuekavereiden juhlat uudelle tasolle – nyrkkeilyn raskaansarjan mestari kävi vetämässä nenään