ESPOO. Kun katsoo Naisleijonien kokeneen Riikka Sallisen menoa MM-jäillä, on vaikea uskoa, että hyökkääjä on 45-vuotias.

Ensimmäiset maaottelunsa jo 80-luvulla pelannut leijonatähti on hyvä hämmentävän kovassa kunnossa. Kiekkotaituri repii, raastaa ja rakentaa hyvällä pelisilmällään ja liikkeellään yhä loistavasti paikkoja myös MM-kisavauhdissa.

Ei ole ihme, että Sallinen herättää huomiota myös kansainvälisellä tasolla. Kiekkoliitto IIHF lanseerasi Sallisen jo Suomen omaksi Jaromir Jagriksi.

Vertaus saa Sallisen suupielille hymyn. Leijonat.com tapasi USA-pelin jälkeen kokeneen kiekkoilijan, joka nauttii uransa toisista kotikisoista.

– Onhan se hauskaa. Hän oli kova poika pelaamaan. Näitä vertauksia on tullut – aiemmin iän puolesta on verrattu ainakin (Teemu) Selänteeseen. Ei se ihan helppoa ole pelata tässä iässä. Mutta jos nauttii pelaamisesta ja treenaamisesta, kyllä se on mahdollista, Sallinen pohtii Leijonat.comille.

Mikä mahdollistaa näin pitkän uran? Sallinen naurahtaa nauttivansa yhä pelaamisesta kovalla tasolla. Sen myötä uran jatkuminen on tuntunut vuosi vuodelta luontevalta.

– Tässä on varmasti mukana perinnöllinen etu, että kroppa kestää pelaamisen. Tykkään yhä treenata ja pelata. Mulla on yhä halu olla parempi ja parempi. Ja totta kai sekin vaikuttaa, että huomaan pärjääväni yhä. Se ajaa eteenpäin.

Mummeli ja esikuva

Konkarin perintö ja merkitys suomalaiselle jääkiekkoilulle näkyy monella tavalla. Joukkuekaveri Michelle Karvinen suunnitteli MM-turnauksen logon siten, että legendaarinen numero #13 päätyi mukaan.

Se kertoo paljon Sallisen arvostuksesta. Hyökkääjä on saanut kopissa jo lempinimen ”mummeli”.

– Olen ollut pitkään mukana. Ja annan välillä meidän nuoremmille tytöille historiapläjäyksiä menneistä kisoista. Olen kuitenkin ollut mukana ensimmäisistä MM-kisoista 90-luvun alusta. Sen jälkeen on ehtinyt kaikennäköistä sattua, Sallinen naurahtaa.

Läpät pyörivät kuitenkin vuodesta toiseen samoina. Kuten kapteeni Jenni Hiirikoski naureskelee, on 45-vuotias konkari usein samassa kuorossa itseään puolet nuorempien kiekkolupausten kanssa.

Eikä ne vitsitkään hirveästi eroa toisistaan, oli äänessä sitten 45-vuotias Sallinen tai vaikkapa 17-vuotias kollega.

– Hän on ihan huikea tyyppi. Riikka on ensimmäisenä heittämässä läppää ja on aina kaikessa messissä. Kentällä upea esikuva, kopissa loistava joukkuekaveri, leijonataituri Emma Nuutinen kehuu.

Sallinen itse virnistää, ettei aina itse edes muista ikäeroja. Joskus vasta pienet muistelutuokiot paljastavat, kuinka eri ikäisiä persoonia maajoukkueeseen mahtuu.

– Joskus tulee kerrottua tarinoita, kun puheeksi nousevat jotkut menneet urheilutapahtumat. Se on kuitenkin eri asia, kun itse olen elänyt sen – ja moni tyttö on lukenut tapahtumista historiantunneilla. Se on ihan hauskaa, Sallinen virnistää.

LUE MYÖS: Kitkerä pettymys! Naisleijonien jättiyllätys mureni MM-avauksen päätöserässä