ESPOO. Naisleijonien Noora Räty nousi ansaitusti sensaatiomaisen MM-välierän ykköstähdeksi, kun Suomi yllätti Kanadan tähtisikermän MM-jäillä lauantaina.

Suomi marssi historiallisesti finaaliin upottamalla kanukit maalein 4-2. Räty oli läpi ottelun ykköshahmo – useat torjunnat tylsyttivät väkisin Kanadan ykköstähdet kiekkotrillerissä.

Tähtivahti otti varsinkin kolmannessa erässä usean supertorjunnan.

Pelin jälkeen median eteen saapui onnellinen vahti. Räty nauratti silti mediaa yllättävän realistisilla kommenteilla.

– Nyt oli lentokeli. Mutta oliko tämä täydellinen peli? Ei ollut – kaksi meni omiin. Jos ei tule nollapeliä, eihän se silloin ole täydellinen ottelu, Räty virnisti toimittajille.

Ainakin kolmannessa erässä Rädyn voi sanoa torjuneen täydellisesti. Tähtivahti piti joukkuettaan pystyssä varsinkin ottelun päätösminuuteilla, kun Kanada painoi päälle. 43 torjuntaa oli melkoinen määrä tiukassa väännössä.

Ei ole ihme, että tulos toi tunteet pintaan Suomen joukkueessa. Voitto herkisti myös Rädyn.

– Tämä on todella iso juttu omalla urallani. Tässä joukkueessa on pelaajia, jotka ovat odottaneet tätä 15 vuotta. Nyt se sitten tapahtui. Monesti ollaan oltu lähellä, mutta nyt pystyttiin siihen myös painetilanteessa.

Kun summeri soi, oli tunteita vaikea kasata. Suomen maalin taakse muodostui kasa hämmentyneitä kiekkotähtiä.

– Piti useasti katsoa taululle, olivatko lukemat oikeasti meille 4-2. Tässä vaiheessa sitä on yleensä oltu pää puskassa. Oli todella siistiä päästä tuulettamaan – oma perheeni oli vielä lasin takana katsomassa, joten tämä olo oli todella epätodellinen!

Etu MM-finaaliin

Naisleijonien katse kääntyy pian jo sunnuntain finaaliin. Räty muistutti, ettei joukkueen maha ole täynnä historiallisesta finaalipaikasta.

– Nyt mennään jääkylpyyn ja paluttelemaan. Meillä on etu finaaliin, toinen välierä alkaa usean tunnin myöhemmin. Se pitää hyödyntää. Hyvät palauttelut, paljon ruokaa palloon ja katseet finaaliin.

Tuleva vastus on joko USA tai Venäjä. Vastus selviää vasta myöhään sunnuntai-iltana Espoossa. Rädyn mukaan tähtäin MM-kultaan on silti sama.

– Se on unelma. Meillä ei ole mitään paineita. Toivottavasti on halli täynnä ja sama fiilis kuin tänään. Jos nyt ihmiset eivät ole vielä heränneet kannustamaan Naisleijonia, nyt viimeistään kannattaa. Tupa täyteen!

LUE MYÖS: Onnen kyyneleet! Leijonien supertähti herkistyi MM-sensaatiosta: ”Odotettu niin kauan”

LUE MYÖS: Historiallinen sensaatio! Suomi marssi ensimmäistä kertaa MM-finaaliin

Ilari Isotalo, Espoo
Twitter: @IlariIsotalo