KOSICE. Tuomaritoiminta nousi ikävällä tavalla esille jälleen, kun Leijonat ja Ruotsi iskivät yhteen MM-kisojen puolivälierässä.

Ottelu itsessään oli viihdyttävä ja dramaattinen. Leijonien ällistyttävä jatkoaikavoitto lukemin 5-4 varasti ansaitusti pelin jälkeen suurimman huomion. Tulos oli kaikin puolin ansaittu – Leijonat vei peliä viisikoin häkellyttävän suvereenisti.

Kuten Jukka Jalonen kiteytti, oli voitto kaikkea muuta kuin vahinko. Leijonat oli kaikilla mittareilla parempi joukkue jäällä.

Kun pelin purkaa osiin, hallitsi Suomi varsinkin toisessa ja kolmannessa erässä viisikoin peliä täysin. Siihen nähden on täysin koomista, ettei ottelun tuomaripari löytänyt pelistä yhtä ainoaa jäähyä Ruotsille.

Ongelma ei ole uusi MM-kisoissa. Tuomaritoiminta on pyörinyt jo vuosia otsikoissa arvokisojen yhteydessä. Tänä vuonna ongelma on ollut esillä poikkeuksellisen paljon.

Suomen ja Ruotsin välinen ottelu muistutti jälleen, miksi tuomareista on MM-kisoissa liian helppo valittaa. Linja oli jälleen ratkaisupelissä epämääräinen ja silmiinpistävän heittelevä. Varsinkin kolmannessa erässä tuomaristo kastoi läheltä jopa selkeitä rikkeitä läpi sormiensa.

Leijonat väänsi pelin väkisin itselleen. Sen myötä spekulointi jäi onneksi vähälle. Silti ottelua seuratessa heräsi väkisin ajatus, kuinka isoa roolia heikko tuomarointi voi näytellä yksittäisessä ratkaisupelissä.

IIHF on ollut melkoinen salaseura aina tuomaroinnin suhteen. Päätöksiä ei haluta avata tai tuomareiden tasoa kommentoida julkisesti. Tämä on sääli. Pelkästään heikko tiedottaminen syö joka kevät valtavasti uskottavuutta kisoilta.

Torstaina Leijonat marssi itse väkisin tiensä välieriin. MM-kisojen uskottavuuden kannalta tärkein kysymys on, onko tuomaritoiminta enää pelien vaatimalla tasolla?

LUE MYÖS: Ruotsin NHL-supertähti paperia! Leijonien sankari yllättyi itsekin unelmavedostaan: ”Lähti niin hyvin!”

 

LUE MYÖS: Näkökulma: Ruotsalaiset sortuivat ylimielisyyteen – ”yksi kaikkien aikojen huonoimmista” Leijonista koituikin turmaksi

LUE MYÖS: ”Fiasko!” Leijonille putoaminen shokeeraa Ruotsissa – NHL-supertähden kommentti kertoo paljon

LUE MYÖS: JÄTTIPOMMI! Leijonat lähetti Ruotsin tähtisikermän tylysti kotiin MM-kisoista

Ilari Isotalo, Kosice
Twitter: @IlariIsotalo