NHL:n varaustilaisuus on vihdoin Juhannusviikonloppuna edessä. Tämän vuoden tilaisuus järjestetään kesäkuun 21.-22. päivä Vancouverin Rogers Arenalla.

Suurin mediahuomio on ollut ymmärrettävästi Leijonissakin maailmanmestaruutta juhlineessa Kaapo Kakossa. TPS:n hyökkääjätähti varataan liki varmasti kahden parhaan joukossa.

Kakon takana on kuitenkin monia mahdollisesti myöhemmin avauskierroksella varattavia kotimaisia lahjakkuuksia.

Ennakkoarvioissa on povattu ensimmäisen kierroksen loppupäähän useampaa liigatasolta ja nuorten MM-jäiltä tuttua nimeä.

Anttoni Honka (JYP)

Jyväskylän kiekkoperheen kuopus on seuraamassa isoveli Juliuksen jälkiä taalajäille. Myös kaksi muuta vanhempaa veljeä Aleksi ja Valtteri ovat pelanneet jääkiekkoa alemmilla sarjatasoilla.

18 vuotta lokakuussa täyttäneellä Hongalla oli hankala kausi Liigassa. JYP:issä ei tullut onnistumisia ja nuorukainen lainattiin Jukureiden kautta loppukaudesta Mestis-joukkue KeuPaan. Mestiksessä jyväskyläläinen pelasi erinomaiset pudotuspelit vakuuttavilla tehoilla (3+18=11).

Talven valopilkkuna Honka pääsi juhlimaan alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruutta, vaikkakin rooli joukkueessa oli seitsemäntenä puolustajana pieni.

Kevytrakenteinen vain 179-senttinen Honka on taitava kiekonkäsittelijä ja laukauksellaan pelote ylivoimalla. Omassa päässä pelaaminen on toisinaan hätäistä ja massan puute tuo arkuutta kontaktitilanteisiin.

Tämä voi olla alkuun rasite tiiviissä NHL-askissa.

Ville Heinola (Lukko)

01-ikäluokan Heinola murtautui päättyneellä kaudella ensimmäistä kertaa liigamiehistöön. Maaliskuussa täysi-ikäiseksi tullut puolustaja lunasti välittömästi paikkansa miesten peleistä. 14 tehopistettä 34 runkosarjaan peliin ja neljä lisää pudotuspeleissä olivat oivia näyttöjä kykyjenetsijöille.

Myös Heinola oli joulu-tammikuussa mukana voittamassa maailmanmestaruutta U20-joukkueen kanssa. Hieno turnaus päättyi kuitenkin puolivälierien Kanada-pelissä loukkaantumiseen, kun Maxime Comptois jyräsi hänet.

Heinola on Honkaa kokonaisvaltaisempi Perustyöt omassa päässä hoituvat varmasti ja huolellisesti. Lukon mies ei ole profiililtaan kuitenkaan ainakaan vielä samankaltainen käänteentekevä ratkaisija.

Jos kehitysaskeleet kuitenkin ovat yhtä korkeita kuin viimeisen vuoden aikana, Heinolan potentiaali voi nousta hyvinkin korkealle. Varaustilaisuuden jälkeen kuitenkin voi olla viisasta viettää yksi lisävuosi Liigassa.

Patrik Puistola (Tappara/LeKi)

Patrik Puistola on toisen polven kiekkolahjakkuus. isä Pasi teki nimensä tutuksi niin Tapparan kuin Leijonien takalinjoilla. Olihan vanhempi Puistola myös mukana voittamassa vuoden 2011 MM-kultaa.

Tammikuussa 18-vuotispäiväänsä viettänyt Puistola sai maistaa viime kaudella jo Liigan tasoa Tapparan paidassa, mutta harppaus oli vielä liian suuri. Sen sijaan Mestiksessä tehoja tuli hyvään malliin LeKi:n paidassa. Runkosarjan 26 tehopistettä 22 otteluun ja pudotuspeleissä seitsemän tehopistettä kahdeksassa pelissä, tekivät laitahyökkääjästä yhden Suomen kakkostason valovoimaisimmista nimistä.

Maajoukkuetasolla Puistola nähtiin alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa tehoilla 5+0. Maailmanmestaruutta puolustanut Suomi kuitenkin putosi katastrofaalisesti jo puolivälierissä Yhdysvaltojen löylytettyä 6-0.

Puistola omistaa vahvan laukauksen ja hän on ikäluokkansa parhaita kiekonkäsittelijöitä. Laiturilahjakkuus viihdytti Mestiksessä harhautustaidoillaan ja taikuroi näyttäviä maaleja. Niistä komein esimerkki nähtiin lokakuussa (lue lisää).

Mikko Kokkonen (Jukurit)

Kokkosen rooli oli ensimmäisellä kokonaisella kaudellaan Jukureissa valtava. Tammikuussa täysi-ikäistynyt puolustaja debytoi mikkeliläisseurassa jo kaudella 2016-17 ollessaan vasta 15-vuotias.

Kauden 2017-18 12 liigapeliin verrattuna vastuu kasvoi ruhtinaallisesti. Nyt Kokkosen rooli vakiintui ja hän pääsi nauttimaan 56 sarjapelistä Jukureiden puolustuspäässä. Näissä otteluissa kertyi vielä tehojakin 19 pisteen verran. Loppukaudesta jääaika liikkui jopa 20 minuutin keskiarvossa.

Olikin pieni yllätys, että Heinola nappasi lopulta paikan U20 MM-ryhmässä Kokkosen nenän edestä. Sen sijaan synkempään lopputulokseen päättyneissä U18-kisoissa mikkeliäinen oli mukana. Vuotta aiemmin tosin maailmanmestaruus samassa ikäluokassa tuli.

[readmore from=nhl-draft-2019]

Aikaisin saatu suuri vastuu aikuisten tasolla on tuonut Kokkosen peliin kypsyyttä ja varmuutta. Jukurit-lupaus on liikkuva peruspuolustaja, joka toisinaan väläyttää myös hyökkäyspäässä.

181 sentin pituudesta huolimatta myös fyysisyyttä riittää, mikä korostaa nuorukaisen monipuolisuutta.

Kokkosen runsas liigakokemus aikuisten peleistä antaa valmiuksia ottamaan Pohjois-Amerikassa vastaan monenlaista roolia. Varhainen kypsyminen näkyy varmasti myös valitsijoiden papereissa.