Liigasta on muodostunut viimeistään 2000-luvulla toimiva ponnahduslauta NHL:ään.

Se käy ilmi monesta eri tilastosta. Pelkästään tänä kesänä moni Suomessa pelannut kiekkotaituri on ehtinyt solmia NHL-sopimuksen. Historialliset tilastot todistavat, että sarjan pelaajat ovat päässeet taalajäille yllättävän kovalla prosentilla.

NHL-toimittaja Prashanth Iyer nostaa esille yllättävän tilaston Liigan vahvuudesta. Sarjasta on varattu 2000-luvulla 108 kenttäpelaajaa NHL:ään. Heistä on pelannut jo nyt komeat 60,1 prosenttia jo taalajäillä.

Lukemat ovat kovia, kun niitä vertaa muihin sarjoihin. Esimerkiksi Ruotsin SHL:stä varatut pelaajat ovat päässeet NHL:ään 54,4 prosentin varmuudella.

Liigan vahvuus on myös varaamattomien pelaajien kehittäminen. Varsinkin viime vuosina sarjasta on pystytty ponnahtamaan huipulle myös myöhemmällä iällä ilman NHL-varausta. Iyer kertoo, että sarjasta tehdyt sopimukset ovat johtaneet usein NHL-peleihin.

NHL-sopimuksen saaneet Liiga-pelaajat ovat onnistuneet pelaamaan 2000-luvulla NHL:ssä yhteensä 61,4 prosentin varmuudella. Ruotsin vastaava lukema on 42,9. Kahden sarjan hyvä vertailukohta löytyy rapakon takaa: Kanadan juniorisarjojen lukemat pyörivät 28-33 prosentin välillä.

– Vaikuttaa, että seurojen pitäisi seurata Suomen ja Ruotsin sarjoja vieläkin enemmän, Iyer pohtii Twitterissä.

Prosentit ovat hyvä vastaus myös NHL-varaustilaisuuden keskusteluun. Kanadassa pohdittiin kriittisesti ykköskierroksella suomalaispakki Lassi Thomsonin seuravalintaa. Sportsnetin lähetyksessä ruodittiin kovaan ääneen, kuin Ottawa Senators -varauksen pitäisi Suomeen siirtymisen sijaan pelata mieluummin juniorisarja WHL:ssä (lue uutinen).

Kun katsoo tilastoja, ei puhe WHL:n ylivertaisesta kyvystä tuottaa NHL-pelaajia välttämättä pidä paikkaansa. Myös Liigan kautta on onnistuttu nousemaan huipulle – ja melko kovalla prosentilla.

LUE MYÖS: Kaapo Kakko valtavassa mediapyörityksessä – vieraili New Yorkissa tv-jätin haastateltavana!

LUE MYÖS: Kaapo Kakko -huuma! Rangers-fanit toivottivat suomalaistaiturin äänekkäästi New Yorkiin – video

LUE MYÖS: Kylmät väreet! Tuhannet fanit sekosivat Kaapo Kakkosta New Yorkissa – katso upea tunnelmapala

LUE MYÖS: NHL-valmentaja suunnittelee: Kaapo Kakko huippuhyökkääjän rinnalle – ”Hän opettelee jo suomea”

LUE MYÖS: Upea ele! Kiekkofani matkusti Kaapo Kakon perässä yli 20 000 kilometriä – suomalaistähti yllätti: ”Herranjumala”