Näkökulma: Patrik Laine aiheutti kohun – taustalla isommat ongelmat

© Kuva: Getty Images

Patrik Laineen suora teksti on herättänyt lyhyessä paljon närää Pohjois-Amerikassa. Eikä lainkaan yllättäen.

Winnipeg Jetsin kanssa yhä uudesta NHL-diilistä neuvottelevat tähtihyökkääjä antoi tällä viikolla palaa, kun hän laukoi poikkeuksellisen suoraa tekstiä Iltalehden haastattelussa. Kommenttien sävy on selvä: nykyisillä otteilla olisi toivonut isompaa roolia ja ennen kaikkea parempia pelaajia rinnalle.

Google Translate -aikakauden aallot löivät seuraavana yönä Pohjois-Amerikkaan – ja kohu oli valmis. Winnipegin kaltaisessa kiekkohullussa kaupungissa aihetta ovat ehtineet kommentoida pian kaikki kadunmiehestä seurapomoon ja jokaiseen Jets-pelaajaan.

Mutta mitä Laineen avautumisesta pitäisi ajatella? Toimittajan kannalta tällainen rehellisyys on aina piristävää – Laineen Jets-uran kannalta sitaatit eivät lupaa kuitenkaan hyvää.

Laine ei varmasti valehtele, kun hän haluaa puhua suunsa puhtaaksi. On ymmärrettävää, että nuorukaisella on tunne, ettei hän ole saanut aina parasta tukea ketjukavereiltaan NHL-seuran matkassa. Toisaalta myös peilistä löytyy tutkittavaa: myös omassa tekemisessä riittää vielä parannettavaa – taso on ailahtellut välillä pahasti.

Sen myötä on iso mysteeri, mitä hyötyä tuoreesta avautumisesta voisi olla. Kommentit antavat väkisinkin vain kuvan, ettei kulissien takaisessa neuvotteluissa kaikki suju tällä hetkellä halutulla tavalla. Tämä on kuin piilotettu avunhuuto.

Yhteisön paine kasvaa

Laineen leirin harmituksen ymmärtää: tilanne näyttää päivä päivältä vaikeammalta. Samalla Jetsin vetoaa sidottuihin käsiin palkkakaton alla. Seuralla on reilut 15 miljoonaa käytettävissä – sillä rahalla pitäisi saada sidottua Laine sekä toinen joukkueen kärkinimi Kyle Connor.

Huhut hylätyistä tarjouksista kertovat, että osapuolet haluavat eri asioita tällä hetkellä. Tai ainakin eri summia: Kuten Leijonat.com uutisoi, iski Jets medialähteiden mukaan pöytään tuoreeltaan reilun viiden miljoonan vuositulot tuovan tarjouksen. Laineen leiri haluaa enemmän.

Samalla julkinen paine kasvaa. Se otetaan huomioon varmasti molemmissa leireissä. William Nylanderin ja Toronton viime syksyn vääntö toimi varoittavana esimerkkinä – vaikka sopu syntyi viime hetkillä, jäi hullunmylly kaivelemaan varmasti molempia osapuolia.

Jo nyt yleinen kanta Winnipegissä alkaa kääntyä väkisin Lainetta vastaan. Tuoreet sitaatit eivät ainakaan nosta hyökkääjä asemaa.

Jos Laine haluaa maksimoida yhden kauden tulonsa ja mitata oman arvonsa tulevaisuudessa joka tapauksessa vapailla markkinoilla, näillä asioilla ei ole niin suurta merkitystä. Samalla hyökkääjä vetää kuitenkin vessanpytyssä potentiaalisen Winnipegin supersankarin asemansa, joka ehti syntyä avausvuosien aikana.

NHL-supertähden brändi rakentuu tänä päivänä myös kaukalon ulkopuolisista asioista. Se tarkoittaa myös taloudellista hyötyä. Fanien suosikki on aina fanien suosikki. Näillä nimillä myydään lippuja – sekä melkein mitä tahansa muita sponsorituotteita.

Laine on pelaaja, joka saa paljon anteeksi maaleillaan. Jos suomalainen voittaa NHL-maalipörssin, unohtuvat kommentit todella nopeasti. Tällä hetkellä se on kuitenkin vielä kaukainen skenaario – sitä ennen myös Laineen leirin kannattaa keskittyä oleelliseen. Mitä pidemmälle neuvottelut pitkittyvät, sitä vaikeammaksi tilanne muuttuu.

Mitä mieltä SINÄ olet Patrik Laineen tilanteesta? Osallistu kuumaan keskusteluun Facebookin suositussa Jääkiekon olohuone -ryhmässä.

LUE MYÖS: Winnipeg-valmentaja reagoi Patrik Laineen kohulausuntoon: ”Kestän pienen loan heiton”

LUE MYÖS: Patrik Laineen tuoreet kommentit räjäyttivät some-myrskyn: ”Laita pleikkari sivuun ja rupea töihin”

Ilari Isotalo
Twitter: @IlariIsotalo


Barcelona voittaa Napolin – nappaa JÄTTIKERROIN 50.00!

1. Avaa pelitili Betssonille.
2. Talleta 10-100€ – saat talletuksesi tuplana.
3. Saat nyt jättikertoimen 50.00 Barcelonan voitolle Napolista.