Winnipeg Jetsin pakistoon sensaatiomaisen hienosti murtautunut Honkajoen pieni suuri mies Ville Heinola, 18, tekee NHL:ssä ihmeellisiä asioita. Pelaaja saalisti taas keskiviikon vastaisena yönä tehopisteen, kun Jets taipui Los Angeles Kingsin käsissä numeroin 2-3.

Honkajoen lahja jääkiekolle on tehnyt uransa kahdeksassa ensimmäisessä ottelussa tehot 1+4=5.

Tuo määrä on itse asiassa historiallisen kova. Heinola on ensimmäinen alle 19-vuotias puolustaja noin 25 vuoteen sitten vuoden 1995, joka on onnistunut saalistamaan vähintään viisi pinnaa uransa kahdeksassa ensimmäisessä NHL-ottelussaan.

Täysin samaan pystyi Oleg Tverdovski silloisen Mighty Ducks of Anaheimin pelipaidassa.

StatsCentre

@StatsCentre
Assisting on a 2-2 goal for the @NHLJets vs LAK tonight, Ville Heinola is the 1st defenceman younger than 19 to record at least 5 points within their first 8 career games since 1995 (Oleg Tverdovsky- also 5)

Pistemäärä on myös siinä mielessä ällistyttävä, että Heinola keikkuu suomalaistulokkaiden sisäisen pistepörssin kärkipaikalla. Taakse jää juhannuksena kakkosena varattu NY Rangersin Kaapo Kakko, joka on onnistunut saalistamaan tehot 1+1=2.

Koko sarjan tulokkaiden pörssissä Jets-pakki miehittää hienosti yhdeksättä sijaa.

Mihin?

Heinolan tie voi silti nousta pystyyn taalajäillä hänen yhdeksännen pelinsä jälkeen. Kymmenennestä ottelusta alkaen pakin ensimmäinen sopimuskausi muuttuisi aktiiviseksi. Sen vuoksi suomalaisen voi sanoa lähestyvän kohtalonhetkiään.

Jääkö hän NHL:ään, vai jatkuvatko pelit esimerkiksi AHL:ssä tai Liigassa?

Corsica Hockey -sivustolta käy selväksi tilastoja, jotka puoltavat valitettavasti sitä, että Heinolan viisi vastaan viisi -pelaamisessa on puutteita.

Nuo tilastot kertovat muun muassa sen, että pakin ollessa jäällä, Jetsin vastustajat saavat luotua maalipaikan useammin kuin monen muun joukkuekaverin tapauksessa. Heinolan laukaisuhallintatilaston lukema on huonoimpia Jets-pakeista.

Maaliodottamalukemakaan ei Heinolaa mielistele – se on niin ikään toiseksi heikoin Jetsissä. Tilasto huomioi maalipaikkojen laadun eri tavoin. Vastustaja pääsee Jetsiä enemmän tekopaikoille Heinolan ollessa askissa.

Jos pakki ei jatka NHL:ssä yhdeksännen pelin jälkeen, vienee hänen tiensä Winnipeg Jetsin farmijoukkue Manitoba Mooseen tai Rauman Lukkoon. Siellä Heinola vietti viime kauden.