MM-KISAVISA: Kaapo Kakon älyttömän hattutempun vuosipäivä – mutta kuka yllättävä saunakaveri sai syöttöpisteen ihmepojan jokaiseen osumaan?

© Kuva: Getty Images

Joku saattaa muistaa, millaista jääkiekkokarnevaalia vietettiin päivälleen vuosi sitten Slovakian Kosicessa.

Oli kevään 2019 MM-kisojen toinen päivä, eikä tilanne olisi voinut olla herkullisempi. Päivää aiemmin Suomi oli avannut kisat hienolla, yllättävänäkin pidetyllä, 3–1-voitolla Kanadasta. Kisaisäntä Slovakia puolestaan oli voittanut Yhdysvallat maalein 4–1.

Ja nyt, lauantai-iltana 11. toukokuuta, Slovakia ja Suomi kohtasivat loppuunmyydyssä Steel Arenassa 7421 katsojan mylviessä.

Vajaan 11 minuutin kohdalla Erik Černák vei Slovakian johtoon. Kolme ja puoli minuuttia myöhemmin Suomen puolustaja Petteri Lindbohm tasoitti.

Vajaat kaksi minuuttia myöhemmin nähtiin hieman omituinen maali. Kaapo Kakko lämäsi siniviivalta vastapalloon, ja lepattava ”ropeli” leijaili slovakkivahti Marek Čiliakin räpylän ja kypärän välistä verkkoon.

– Kiekko otti jotenkin hassun lentoradan. Yleensä en edes kokeile noin kaukaa, ja tuokin oli enemmän heitto maalille päin, Kakko kertoo viime syksynä julkaistussa kirjassa Kultaleijonien Tarina 2019.

Martin Marinčin tasoitti toisen erän päätösminuuteilla lukemiksi 2–2, ja näissä numeroissa edettiin lähes päätöserän puoliväliin.

Sitten Steel Arena ensin mykistyi, kunnes suomalaiskannattajat repesivät valtavaan riemuun. Kaikki osuman nähneet yrittivät nopeasti kelata tapahtumia päässään muutaman sekunnin taaksepäin. ”Mitä juuri tapahtui”, kaikki niin areenalla kuin kotikatsomoissa miettivät henkeään haukkoen.

Kerrataan. Kakko sai kiekon hyökkäyspäädyssä, maaliviivan takana. Slovakian puolustaja Martin Fehérváry lähti Kakkoa vastaan. Kakko laittoi kiekon Fehervaryn ”puikoista”, kiepsahti pakin ohi, otti kiekon itselleen ja livautti sen Ciliakin patjan ja maalitolpan väliin jääneestä pienenpienestä raosta maaliin.

Selostaja Antero Mertarannan vertaus Mikael Granlundin kevään 2011 ilmaveiviin ei ollut ainakaan kovin kaukaa haettu.

– Jos on taitoa, sitä pitää yrittää käyttää. Näin siinä mahdollisuuden kokeilla vähän hienompaa kikkaa kuin yleensä, Kakko sanoo kirjassa.

Kuva: Getty Images

Suomi johti 3–2 ottelun viimeiselle minuutille asti. Ottelun lopussa, kun Slovakia haki tasoitusta ilman maalivahtia, Suomen valmennusjohto komensi kentälle Leijonien siihenastisen tehovitjan Kakko–Sakari ManninenHarri Pesonen.

Noin 20 sekuntia ennen loppua Kakko sai kiekon vauhtiin keskialueella. Slovakian ja NHL-joukkue Ottawa Senatorsin puolustaja Christián Jaroš yritti estää Kakon hattutemppua, huonolla menetyksellä. Flow’ssa pelannut Leijonien ja koko Suomen uusi ihmepoika tönäisi NHL-pakin kumoon kuin pikkujuniorin ja vei kiekon tyhjään maaliin.

– Lähdin haastamaaan pakkia, ja ihan hyvällä menestyksellä. Kiekon suojaaminen kuuluu vahvuuksiini, ja siksi uskalsin kokeilla tuollaista, Kakko sanoo kirjassa.

Suomi voitti 4–2, Kakko teki uransa toisessa MM-kisaottelussa hattutempun ja kasvatti kisojen maalisaldonsa hämmästyttävästi jo viiteen. Mutta ketkä kaksi Leijonien pelaajaa saivat syöttöpisteet kaikkiin kolmeen Kakon maaliin? Vastaus seuraavalla sivulla (2).


Suomi johtaa Belgiaa vastaan 5-0! Jos johto pitää saat eurolla viisikymppiä!

1. Siirry Unibetille.
2. Aseta 1€ panos Suomelle viiden maalin tasoituksella
3.  Jos Suomen johto pitää saat 50€!