Leijonat kärsi viime kevään MM-kisojen ensimmäisen tappionsa kolmannessa ottelussa Yhdysvalloille. Tappiossa oli katkera maku. Ottelun alku oli vaikea, sillä Yhdysvallat johti reilun kymmenen minuutin jälkeen 2–0. Harri Pesosen kavennus ajassa 19.05 oli tärkeä. Toisessa erässä mentiin niin ikään viimeiselle minuutille, ennen kuin Niko Ojamäki tasoitti ylivoimalla ajassa 39.28. Viimeinen erä oli maaliton, jotten ratkaisu haettiin jatkoajalta.

Jatkoajan neljännellä minuutilla Yhdysvaltain Clayton Keller kaatoi Juhani Tyrväisen (kuvassa) jalkapyyhkäisyllä Suomen puolustussiniviivalla, mutta peli sai jatkua. Suomi ehti ryhmittyä uudelleen puolustukseen, mutta ajassa 63.47 Dylan Larkin onnistui ohittamaan Suomen maalia vartioineen Veini Vehviläisen. Heti kamppinsa jälkeen vaihtoon luistellut Keller sai voittomaaliin toisen syöttöpisteen, vaikka oikeampi tilastomerkintä olisi ollut jäähy.

Ottelun ratkaisu sai Suomen päävalmentajan Jukka Jalosen käymään jopa poikkeuksellisen kuumana – ja pitkään. Jalonen raivosi tuomarien ja kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n suuntaan vielä kaksi päivää ottelun jälkeen.

– Näköjään linja on se, että pelikieltoa ei tule, jos ei tule sellaista vammaa, josta voi lähteä henki. Koko porukka pitäisi laittaa kilometritehtaalle. Ei niillä ole vastuuta mistään. En ymmärrä, miten se on mahdollista, Jalonen jyrisi kurinpitokomitealle.

Aiemmin ottelussa oli tapahtunut vaarallisempikin tilanne, josta ei myöskään tullut jäähyä.

Juho Lammikkoa taklattiin kuolleesta kulmasta päähän ottelun avauserässä, ja häneltä jäi peli kesken, Jalonen muistutti.

Lammikko joutui päähän tulleen osuman seurauksena huilaamaan kolme ottelua.

Pelaajat eivät jaksaneet tappiota kauan harmitella. Yhdysvallat-matsin jälkeen edessä oli kaksi välipäivää, ja pelaajilla oli muuta mietittävää kuin tuomarivirheet. Esimerkiksi hyvä ravinto.

Tämän päivän MM-kisavisassa kysytään vain yhtä, niin sanotusti ulkojääkiekkoilullista asiaa. Eli millaisen ruokaan, tarkemmin aamiaiseen, liittyvän pyynnön Leijonat esitti joukkueenjohdolle Yhdysvallat-matsin jälkeisenä aamuna, ja miten tämä pyyntö toteutettiin? Vastaus seuraavalla sivulla (2).

Leijonat oli ollut Kosicessa nyt viikon, eikä hotellin mannermainen aamupala oikein meinannut täyttää raavaiden urheilijoiden energiantarvetta. Croisantit, hedelmät ja paikallinen velli alkoivat jo muutoinkin riittää. Pelaajat halusivat kunnon suomalaista kaurapuuroa!

Tosin maalivahti Kevin Lankinen oli osannut varautua tilanteeseen, ja tältä muu joukkue sai idean.

– Kekellä, pedantti kaveri kun on, oli mukana Elovenan annospusseja. Hotellin puuro oli ihan kuraa. USA-pelin jälkeen Pesosen Harri tai Rajalan Toni tuli kysymään, että eikö tänne saisi noita annospusseja. Mietimme Lehtisen Jeren kanssa, että mistä tänne nyt puuroja saadaan, joukkueenjohtaja Mika Kortelainen kertoo Kultaleijonien Tarina 2019 -kirjassa.

Sitten kävi ilmi, että joukkueen päähuoltajan Riku Koivusen vaimon veli oli pikapuoliin tulossa Suomesta Kosiceen. Koivunen soitti tälle.

– Hänen mukanaan oli tulossa myös Kristian Kuuselan ja Niko Ojamäen toiset hanskat. Sanoin hänelle, että haepa jostain marketista matkalaukullinen annospuuroja ja tuo nekin tullessasi, Koivunen kertoo.

Koivusen lankomies teki työtä käskettyä.

– Niitä puuroja on siellä hotellilla varmaan vieläkin, Koivunen nauraa.

Toki Leijonat varmaan olisivat saaneet energiavarastonsa täyteen ilman Elovena-pussejakin. Eniten kyse oli siitä, että joukkueenjohto halusi toteuttaa kaikki pelaajien tärkeiksi kokemat asiat viimeisen päälle. Näin pelaajille jäi tunne, että heidän asiansa on tärkeä ja heistä välitetään.

– Tällaisia asioita mietittiin koko ajan. Ajattelin, että maajoukkue on paikka, jossa jokainen pienikin asia pitää hoitaa viimeisen päälle, Kortelainen sanoo.

Puuroepisodi, pelaajien muu jokapäiväinen ”leipä”, pelejä edeltäneet rutiinit, pukukopissa soinut musiikki sekä moni muu kiinnostava yksityiskohta Leijonien kultajuhliin päättyneeltä taipaleelta selviää Kultaleijonien Tarina 2019 -kirjasta.

Kirjan hinta postikuluineen on MM-kisojen aikana vain 20 euroa. Voit tilata 328-sivuisen kirjan tästä linkistä. Lisää tuote ostoskoriin ja kirjoita tilausvaiheessa kampanjakoodi-kenttään sana ”kultaleijonat”, niin hinta putoaa 20 euroon.

Leijonat.com järjestää MM-kisavisan viime kevään kisoihin liittyen joka päivä toukokuun 24. päivään asti. Tuona päivänä piti pelata tämän kevään MM-finaali.