MM-KISAVISA: Leijonien kapteeni putosikin kisakoneesta ja sai kuvaavan lempinimen – nousi vuotta myöhemmin jopa presidentin suosikiksi: ”Taju meinasi lähteä!”

© Kuva: Ilari Isotalo

Hyökkääjä Jere Sallinen kantoi viime kevään MM-kisoissa varakapteenin A-kirjainta Leijona-paitansa rinnassa. Harva muistaa, että vuotta aiemmin Sallisen paitaa koristi pitkään jopa kapteenin tunnus eli C-kirjain.

Asia on monilta unohtunut, sillä keväällä 2018 Sallinen oli Leijonien kapteeni ”vain” MM-kisaleirityksen ajan. Silti hän oli viimeinen pelaaja, jonka silloinen päävalmentaja Lauri Marjamäki pudotti kisajoukkueesta.

– On sitä kaverit ihmetelleet, Sallinen hymähtää.

On sitä moni muukin Suomen kiekkopiireissä ihmetellyt. Sallista itseään tapaus harmitti aikanaan suuresti, varsinkin kun kyseessä oli jo kolmas kerta, kun hän jäi ”viimeisellä jaolla” ulos kisakoneesta.

Leijonien pitkäaikainen hieroja Juha Sulin on saanut monesti olla lohduttamassa Sallista ikävällä hetkellä.

– Jerehän on saanut lempinimen ”Jojo”, koska on monesti ollut lähellä päästä kisajoukkueeseen, mutta lopulta pudonnut. Usein tiesin jo aamulla, että Jere ei pääse kisoihin, ja myöhemmin hän tuli huuli väpättäen huoneeseeni, pelaajien luottohenkilöksi kohonnut Sulin kertoo kirjassa Kultaleijonien Tarina 2019.

Mutta viime keväänä tuo erikoinen tapaus oli pelkkä ikävä muisto vain. 29-vuotias Sallinen oli yksi Leijonien kokeneimmista pelaajista ja yksi niistä seitsemästä, jotka olivat aiemmin pelanneet MM-kisoissa. Vuonna 2014 hän oli mukana Valko-Venäjältä hopeaa naaranneessa joukkueessa, mutta tuolloin melko pienessä roolissa.

Nyt hän oli yksi valmennuksen luottomiehistä. Kisojen ainoan maalinsa hän teki päivälleen vuosi sitten Ranskan verkkoon – eikä ihan mitä tahansa maalia. Hän laukoi rystyltä aivan kaamean vedon ihan Ranskan maalin ristikkoon.

– En tiedä, mistä se edes tuli. En päässyt enää kääntämään kämmenelle, ja ajattelin yrittää niin kovaa ja korkealle kuin mahdollista. Kuti lähti ihan timanttisesti, aivan täydelliseen paikkaan, Sallinen muistelee kirjassa.

Suomi voitti Ranskan 3–0 ja varmisti paikkansa A-lohkon kahden parhaan joukossa.

Sallista ei ollutkaan valittu kisoihin Leijonien johtavaksi pistenikkariksi, vaan luotettavuutensa ja monipuolisuutensa takia. Tästä saatiin esimerkki juuri Ranska-pelissä. Sallinen siiryi laidalta keskushyökkääjäksi, kun sentteri Eetu Luostarinen oli loukkaantunut edellisessä pelissä Iso-Britanniaa vastaan ja joutunut jättämään kisat kesken.

Finaalin voittomaalissa Sallinen oli tärkeässä roolissa. Hän voitti Kanadan maalin takana kaksinkamppailussa Damon Seversonin, minkä jälkeen Veli-Matti Savinainen syötti Marko Anttilan maalintekoon.

Finaalin päätyttyä Sallinen oli seitsemännessä taivaassa.

– Oli ihan käsittämätön fiilis, että onko tämä totta? En tiedä, miten sitä tunnetta voisi edes sanoin kuvailla. En tiedä, johtuiko huutamisesta vai mistä, mutta tuntui, että meinaa taju lähteä, Sallinen kuvailee kirjassa.

Finaalin jälkeen Sallinen antoi haastattelun, jota itse tasavallan presidentti Sauli Niinistö siteerasi Kaisaniemen kansanjuhlassa.

– Sallinen, sanoit tv-haastattelussa, että kentällä oli sellainen tunne, että kaikki kaverit halusivat, että minäkin onnistun. Ajatelkaa, että jos koko joukkueella on sellainen tunne, että kaveri tuossa vieressä ajattelee, että toivottavasti minäkin onnistun. Se on joukkue – hirmuisen isolla jiillä Joukkue, Niinistö lausui.

– Uskomattoman hienoltahan se tuntuu. Se kertoo siitä, että moni ajatteli samalla tavalla meidän joukkueestamme. Välillä, kun vastailee toimittajien kysymyksiin, ei ihan ajattele, että presidenttikin saattaa katsella tai kuunnella, Sallinen ihmetteli.

Tämän päivän MM-visa käsittelee Jere Sallisen vaiherikasta uraa neljän kysymyksen verran.

1: Kenen maailman parhaaksikin arvostetun jääkiekkoilijan kanssa Jere Sallinen pelasi usein lapsena kotipihallaan?

2: Millä tavalla Jere Sallinen kirjoitutti nimensä SM-liigan historiaan kaudella 2007–08?

3: Minkä SM-liigan tilaston Jere Sallinen on urallaan voittanut?

4: Mikä ottelujen jälkeisiin tapahtumiin liittyvä tärkeä rooli Salliselle muodostui viime kevään MM-kisoissa?

Vastaukset seuraavalla sivulla (2).


Parempaa kuin nuuska: Nikotiinipussit

  • Nuuskassa on jopa 10 kertaa enemmän nikotiinia kuin nikotiinipusseissa.
  • Valitse suosikkisi raikkaista makuvaihtoehdoista.
  • Nuuskan haitat pois nikotiinipusseilla.