The Hockey News latoo itävaltalaissentteri Marco Rossista hurjaa tekstiä. Sentteri on kuulemma kautta aikain paras itävaltalainen, joka on pelannut Pohjois-Amerikan pääjuniorisarja OHL:ssä.

Yksi Itävallan suurista, Michael Grabner ei koskaan saavuttanut sitä, mitä suurlupaava sentteri saavutti. Sarjan pistepörssin ykkönen palkittiin Red Tilson Trophyllä – hänet valittiin sarjan parhaaksi pelaajaksi.

Rossi sai peräti 62 pinnaa äänistä. Kakkoseksi nousi kaukana perässä Cole Perfetti 13 prosentin äänisaaliilla, Nick Robertson oli kolmas (12).

Syyskuussa 2001 syntynyt keskushyökkääjä paiskoi Ottawa 67’s -joukkueessa 56 pelissä hämmentävät tehot 39+81=120 (+69).

– Hän on huiman taitava, hän pystyy pelaamaan nopeatempoista kiekkoa ja tekemään päätöksiä, nimettömäksi jäänyt NHL-scoutti sanoo lähteen mukaan.

Rossin Eliteprospectsin pelaajakorttiin kerätyt arviot arvelevat, että 176 senttinen ja 81 kiloinen pelaaja varataan NHL:ään jollain numerolla väliltä 3-8.

– Fyysisestä näkökulmasta hän voi olla hyvinkin se jannu, joka on OHL-pelaajista lähimpänä valmista NHL:ään. Hän on työhevonen.

Mainittakoon vertailun vuoksi, että suomalaisten ykköstoivo draftissa on HIFK:n Anton Lundell. Eliteprospectsin lähteet arvioivat tämän menevän NHL:ään väliltä 3-13.

Liekö esimerkiksi mahdollinen kolmosvaraus tyydyttää Rossia? Pelaaja antaa lähteelle selvän ajatuksen siitä, mitä hän kiekolta noin yleisesti haluaa.

– Vihaan häviämistä. Haluan voittaa kaikissa paikoissa, missä pystyn siihen.

Koska Rossi on syntynyt syyskuun 23. päivä vuonna 2001, jäi hän viime juhannuksen draftista ulos noin viikon erolla. Pelaaja ehti vetämään OHL:ssä siis kaksi kautta. Ensimmäisen sesongin 2018-19 saldo oli 53 runkosarjan pelissä 29+36=65 (+51) ja 17 pudotuspeliottelun 6+16=22 (+1).

Vaikka Itävallan suurlupaus on voittamisen haluinen, ei hän stressaa asioita, joihin hän ei voi vaikuttaa.

– Kuka tietää, mitä tapahtuu draftissa? Voin vaikuttaa vain siihen, miten treenaan ja petraan päivä päivältä.

Marco Rossin isä on Michael Rossi. Itävaltalaispakki pelasi urallaan käytännössä koko uransa kotimaansa kakkostasolla.

– Muistan ollessani 3-vuotias, että näin isäni jäällä. Siitä lähtien en ole halunnut jättää jäitä.

Rossi tulee tekemään varaustilaisuudessa luultavasti historiaa, sillä itävaltalaissentteri varattaneen taalaliigaan kautta aikain pienimmällä numerolla. Thomas Vanek meni sinne vuonna 2003 viidentenä.