HIFK:n pitkäaikainen seurapomo Frank Moberg muisteli HIFK:n kotisivuilla työsulkukautta 2004-05, jolloin kotimaan Liigassa nähtiin hurja määrä NHL:n tähtiloistoa.

Myös HIFK sai osansa, kun se palkkasi tuolloin NHL:n tähtimaalivahteihin lukeutuneen tshekkitorjuja Tomas Vokounin tilkitsemään takalinjojaan. Loppu ei kuitenkaan vahvasta runkosarjasta huolimatta mennyt suunnitelmien mukaan.

– Herra Vokoun oli meidän maalivahtina ja jos nyt vähän karrikoiden sanotaan, niin Lukko-sarjassa (pudotuspeleissä) se päästi kaikki kiekot sisään, jotka vaan tolppien väliin osui. Se oli aivan katastrofia, Moberg muistelee kallispalkkaisen NHL-tähden täydellistä sulamista pudotuspelivaiheessa.

Vokoun jatkoi Liiga-kauden jälkeen pelejään heti perään MM-kisoissa, jossa mies torjui Tshekin maailmanmestariksi ja tuli valituksi kisojen parhaaksi maalivahdiksi. Vokoun pysäytti kahdekssa MM-kisapelissä kiekot 95,3 prosentin varmuudella päästettyjen maalien keskiarvon näytettyä hurjaa lukua 1,08.

– Myöhemmin sitten, kun hänet oli (MM)-kisoissa valittu parhaaksi maalivahdiksi, niin Pena (Pentti Matikainen) sai häneltä kirjeen. Lyhykäisyydessään hän pyysi anteeksi pelaamistaan siinä Lukko-sarjassa. Aika tyylikäs teko, Moberg jakaa kuitenkin tunnustusta tshekkitorjujan suuntaan.

Lukkoa vastaan kiekot surkealla 84,6 prosentin varmuudella pysäyttänyt Vokoun jatkoi upeaa NHL-uraansa työsulkukauden jälkeen vielä kahdeksan kauden ajan, joista seitsemänä ykkösmaalivahtina.

Matikainen puolestaan nosti itse esille jopa epäilykset mahdollisesta vedonlyöntivilpistä Lukko-sarjassa, pelasihan Vokoun ennen pudotuspelejä vahvan runkosarjan lopun HIFK-maalilla. Katso Mobergin, Matikaisen sekä Kimmo Kuhdan muistelot Vokounista kokonaisuudessaan täältä.