Jääkiekon suurmaaksi yhä laskettavan Tshekin MM-turnaus Latvian Riiassa on lähtenyt käyntiin todella pahasti yskähdellen. Kun ensiksi käkättimeen antoi Venäjä luvuin 4-3 ja sitten Sveitsi numeroin 5-2, alkaa jo jatkopaikan suhteenkin riittämään työmaata – vaikka turnaus vasta alkumetreillä onkin.

Sveitsi ratkaisi lauantai-illan matsin latomalla peräti neljä ylivoimamaalia. Hävinneen maan kapteeni Jan Kovar ei lähtenyt selittelemään, vaan päinvastoin kehumaan voittanutta osapuolta.

– Pelaan itsekin Sveitsissä ja tiedän, kuinka monta hyvää jengiä sieltä tulee. Sveitsiläiskiekko on mennyt eteenpäin vuosi vuodelta. Tässä pelissä ero tuli jäähyistä – eli meillä oli alivoimaa paljon, ja se oli tavallaan virhe, EV Zugin hyökkääjä luetteli Kansainvälisen Jääkiekkoliitto IIHF:n nettisivuilla.

Turnauksessa tehot 0+2=2 saalistanut Kovar oli kyllä oikeassa viitaten erikoistilanteisiin. Jäähyminuutit menivät Tshekille 14-6.

Tshekin ykkössentteri lisäsi puheensa loppuun varsin erikoisen kuuloisen väitteen – olkoonkin, että Sveitsi on haastanut isompiaan viime vuosina mainiosti.

– Luulen, että Sveitsi on turnauksen yksi suosikeista.

Sveitsin voittoa ei kannata pitää ihan jättimäisenä sensaationa, sillä maiden voimasuhteet ovat olleet viime vuosina kääntymään päin: Tshekki on ottanut edellisen mitalinsa vuonna 2012, jolloin Helsingin ja Tukholman kisoista irtosi pronssia. Sveitsi on puolestaan napannut tuon jälkeen jo kaksi hopeaa, taipuen Ruotsille MM-finaalissa keväinä 2013 ja 2018.

Kolmas pelipäivä, sunnuntai:
Iso-Britannia-Slovakia klo 12.15
Norja-Italia klo 12.15
Kazakstan-Suomi klo 16.15
Ruotsi-Valko-Venäjä klo 16.15
Kanada-USA klo 20.15
Tanska-Sveitsi klo 20.15