Liiga-kausi 2021-22 käynnistyy torstaina 9. syyskuuta, kun viime kauden finalistit Lukko ja TPS iskevät yhteen kauden avausottelussa.

Leijonat.com povaa kausiennakossaan valoisaa kautta Tapparalle. Suurin yllättäjä tulee olemaan SaiPa ja sarjan hänniltä löytyy tuttuja seuroja.

Voit tutustua kausiennakkoon alta.

Tappara, Tampere

Päävalmentaja Jussi Tapolan joukkue koki viime kauden jälkeen kovia menetyksiä, kun kirvesrinnoista poistui muun muassa seitsemän puolustajaa, joista nimekkäimpiä menetyksiä olivat Valtteri Kemiläinen ja Maksim Matushkin.

Menetyksistä huolimatta Tapparan joukkue on uuteen kauteen lähdettäessä jopa viime kautta vahvempi. Tamperelaisseuran alakerta on verrattavissa jopa Leijonien EHT-kokoonpanoon, kun sisään ovat tulleet muun muassa Veli-Matti Vittasmäki, Casimir Jürgens, Otso Rantakari ja Mikael Seppälä. Hyökkäystä vahvistavat puolestaan Kyle Platzer, Tyler Morley, Waltteri Merelä ja Samuel Salonen, joista jokaisesta on iloa tulevalla kaudella.

Tapparan hyökkäys-, puolustus- ja maalivahtiosasto on kunnossa ja valmennuskin sarjan parhaimmistoa, joten ei ole mitään syytä, etteikö Liigan suurimmalla pelaajabudjetilla operoiva seura voisi mennä vaikka päätyyn asti.

Sija 1.-2.

HIFK, Helsinki

Ville Peltonen on palannut Helsinkiin palauttamaan HIFK:n mestariksi. Kauteen lähdettäessä HIFK on yksi suurimmista – ellei se kaikista suurin mestarisuosikki, sillä joukkue on onnistunut erinomaisesti siirtomarkkinoilla. Punapaitoihin on hankittu Jere Innalan, Eetu Koivistoisen, Otto Paajasen ja Michael Garteigin kaltaisia pelaajia, jotka ovat osoittaneet jo tasonsa Liigassa.

HIFK:lla erityisesti hyökkäyskalusto on jopa pelottavan kova ja pelipaikoista käydään kovaa taistelua. Kauden alla loukkaantumisongelmat ovat kuitenkin ponnahtaneet jälleen esiin. Kaikkien ollessa kunnossa tälle ryhmälle on vaikea löytää pysäyttäjää.

Sija 1.-2.

Kärpät, Oulu

Oulussa alkaa uusi aikakausi, kun Lauri Mikkola ottaa ohjat Kärppien päävalmentajana. Mikkola pääsi maistamaan päävalmentajan töitä jo viime kaudella Mikko Mannerin ollessa väliajoin sivussa joukkueen vahvuudesta. Mikkolan kohdalla harjoituskausi ei mennyt tuloksellisesti putkeen, sillä Kärpät ei voittanut ainuttakaan ottelua. Kyseisiä tuloksia on kuitenkin turha tuijottaa sen enempää, sillä Oulussa ollaan varmasti valmiita, kun kausi käynnistyy.

Kärpät on tälläkin kertaa materiaaliltaan sarjan kärkipäätä, sillä jo valmiiksi hyvää ryhmää on vahvistettu Saku Mäenalasen ja Atte Ohtamaan kaltaisilla kansainvälisen tason pelaajilla. Joukkueeseen on saapunut myös kolme ulkomaalaisvahvistusta: Stanislav Galimov, Troy Bourke ja Casey Wellman, joista jokainen on kauden alla pienoinen kysymysmerkki. Erityisesti Galimovilta odotetaan isoja onnistumisia seuran ykkösmaalivahtina.

Sija 3.-4.

Lukko, Rauma

Hallitseva Suomen mestari Lukko on muuttunut paljon. Päävalmentaja toiminut Pekka Virta jatkoi matkaansa Lappeenrantaan, ja Marko Virtanen nousi puikkoihin seuran A-junioreista.

Lukko on menettänyt myös sellaisia pelaajia, joita on miltei mahdoton korvata. Liigan viime kauden parhaimmistoon lukeutuneet pelaajat: Robin Press, Eetu Koivistoinen, Daniel Audette ja Aleksi Saarela jatkavat uraansa muualla. Sisään ovat kuitenkin tulleet muun muassa Arttu Ilomäki ja Scott Pooley, jotka ovat raumalaisille kovia vahvistuksia.

Virtasen johdolla kultaa tuskin juhlitaan kauden päätteeksi, mutta Lukko on osoittanut jo ensimmäisissä CHL-otteluissaan olevansa yhä varteenotettava ryhmä kärkitaisteluun.

Arttu Ilomäki on palannut Lukkoon. Kuva: Juha Tamminen

Sija 3.-4.

Ilves, Tampere

Jouko Myrrän alaisuudessa Ilves on palannut Liigan ylempään keskikastiin ja lähelle kärkitaistelua.

Joukkue on muuttunut viime kaudesta merkittävästi, kun peräti 14 pelaajaa on lähtenyt muualle. Tamperelaisseura on tehnyt kuitenkin hyviä hankintoja, kun rivejä on vahvistettu esimerkiksi Marek Langhamerilla, Petri Kontiolalla ja Nick Babtistella, joista jokainen on ennakkoon kovan luokan värväys tulevalle kaudelle.

Ilveksen joukkue on rakennettu fiksusti, eikä heikkoja kohtia pahemmin löydy. Eemeli Suomi ja Kontiola ovat Liigan parhaimpia hyökkääjiä, ja harjoituskaudella loistanut Joni Ikonen voi lyödä vihdoin läpi liigatasolla.

Sija 5.-6.

TPS, Turku

Viime kauden yllätysjoukkue on muuttunut jälleen paljon. Merkittävin muutos nähdään kuitenkin penkin takana, jossa Jussi Ahokas on korvannut Raimo Helmisen. Ahokas on tehnyt viime vuosina hyvää jälkeä kaikissa joukkueissa, joissa hän on vaikuttanut, eikä TPS tule olemaan poikkeus.

Ahokas saa Turussa käsiinsä joukkueen, johon on tehty hyviä täsmähankintoja. Elmeri Erosella olisi ollut paljon ottajia, Filip Sandberg on osoittanut tasonsa SHL:ssä, Jack Rodewald on pelannut myös NHL:ssä ja Mitch Hults takoi viime kaudella hirmuiset tehot Slovakiassa, joten hankinnat ovat vähintäänkin mielenkiintoisia. Myös Mikael Hakkarainen tähtää tulevaisuudessa NHL:ään, joten tätä tuntemattomuutta kannattaa seurata tarkalla silmällä.

Viime kauden hopeamitalisteilla riittää myös varmasti nälkää, sillä CHL:ssä pelit ovat menneet penkin alle, eikä turkulaisseura etene alkulohkostaan jatkoon.

Sija 5.-6.

SaiPa, Lappeenranta

Pekka Virran kädenjälki näkyy jo SaiPassa. Lappeenrantalaisseura voitti Pitsiturnauksen – ja pelasi muutenkin huikean harjoituskauden. 10 ottelustaan joukkue hävisi ainoastaan yhden.

SaiPassa puhaltavat nyt uudet tuulet, kun valmennus on osittain vaihtunut ja sisään on tullut peräti 13 pelaajaa, eikä ykköspistemies Tomas Zaborskyn menetys ole näkynyt millään tavalla. Joukkueen merkittävimpiä pelaajahankintoja ovat David McIntyre, Dominik Lakatos ja Filip Pyrochta.

Kysymysmerkkejä herättää nuori maalivahtikaksikko: Niclas Westerholm ja Juho Markkanen.

Sija 7.-8.

KalPa, Kuopio

Tommi Miettisen valmentamalta KalPalta voidaan odottaa viime kauden kaltaista tekemistä. Kuopiolaisseura pystyy kaapimaan pisteitä tasaiseen tahtiin, mutta kärkitaisteluun joukkuetta on turha odotella.

Hyvin valmennettu kuopiolaisjoukkue on hankkinut entuudestaan tuttuja pelaajia, kun Matti Järvinen, Jaakko Rissanen ja Tuomas Kiiskinen ovat palanneet Kuopioon. Maalilla Eero Kilpeläinen on yhä riittävän tasokas ykköstorjuja. Nuorista pelaajista Kasper Simontaival on mielenkiintoinen seurattava.

Maajoukkueeseen nousseen Kim Nousiaisen pidempi sairausloma on KalPalle ikävä takaisku.

Kim Nousiainen on kuukausia sivussa. Puolustaja nousi viime kaudella Leijoniin. Kuva: Juha Tamminen

Sija 7.-8.

Pelicans, Lahti

Pelicans on tällä hetkellä vetovoimainen seura etenkin nuoremmille pelaajille. Päävalmentaja Tommi Niemelä on saanut joukkueeseensa paljon nuorten maajoukkueista tuttuja pelaajia, mutta myös kokemusta löytyy mukavasti Joonas Jalvannin ja Teemu Erosen kaltaisten pelaajien johdolla.

Lahtelaisten kovin hankinta löytyy kuitenkin ennakkoon tolppien välistä, kun Emil Larmi on tehnyt paluun Suomeen vaikean Pohjois-Amerikan reissun jälkeen.

Sija 9.-10.

KooKoo, Kouvola

Jussi Ahokas teki Kouvolassa loistavaa työtä nostamalla kouvolalaiset Liigan jumbotaistelusta ylempään keskikastiin. Nyt Ahokkaan saappaisiin astuu Olli Salo, joka on vielä toistaiseksi tuntematon nimi Liigan seuraajille. Viime kaudella Salo valmensi Saksassa.

KooKoossa pelaajien vaihtuvuus on ollut suurta, mutta joukkue on yhä paperilla vähintäänkin sarjan keskikastin tasoa. Muun muassa Teemu Rautiainen, Kim Strömberg, Miska Siikonen, Heikki Liedes ja Petteri Nikkilä ovat yleisölle entuudestaan tuttuja nimiä.

Sija 9.-10.

Jukurit, Mikkeli

Jukurit on yksi tulevan kauden mielenkiintoisimmista joukkueista. Päävalmentajana toimii NHL:ssä mittavan pelaajauran tehnyt Olli Jokinen, joka on heti suurennuslasin alla. Jokisella ei ole entuudestaan valmennuskokemusta miesten parista, joten hän on todellinen jokerikortti, eikä vielä oikein kukaan tiedä, mitä Jukureilta tulisi odottaa.

Jos valmennusosasto on laitettu uuteen uskoon, niin samoin on tehty myös pelaajapuolella. Jukurit yllätti useat kesällä, kun se hankki riveihinsä useita JYP-taustaisia pelaajia. Jani Tuppurainen, Jarkko Immonen, Pekka Jormakka, Petrus Palmu ja Joni Jurmo pelaavat nyt Mikkelissä. Joukkueeseen on hankittu myös uusia ulkomaalaispelaajia, joista esimerkiksi Linus Nässén tähtää tulevaisuudessa NHL:ään.

Jukurien hyökkäys- ja puolustuskalusto kestää vertailun moniin liigaseuroihin, mutta maalilla minuuteista kamppailevat Eetu Randelin, Oskari Salminen ja Waltteri Ignatjew herättävät isoja kysymysmerkkejä. Löytyykö kolmikosta luotettavaa ja voittavaa ykkösmaalivahtia?

Sija 11.-12.

JYP, Jyväskylä

Jyväskylässä on tehty suunnitelmien mukaisesti iso nuorennusleikkaus. Myös päävalmentaja on vaihtunut, kun seuran läpikotaisin tunteva Jukka Ahvenjärvi on noussut suuriin saappaisiin.

JYP oli viime kauden jumbo, eikä se tulevallakaan kaudella viimeinen sija ole mahdottomuus. Hurrikaanipaitojen harjoituksissa päivittäistä laatu- ja vaatimustasoa on kuitenkin nostettu ja se on näkynyt myös harjoitusotteluissa. Uusi raikkaampi pelitapa on viihdyttävää katsottavaa, eikä viime kauden JYPistä ole paljoa jäljellä.

Myös siirtomarkkinoilla on onnistuttu, sillä C-merkkiä kantava Jan Scotka on Liigan parhaita puolustajia, ja Reid Gardiner on väläytellyt vaarallisuuttaan harjoituskaudella. Nyt myös fyysisyyteen on panostettu, kun kovista otteistaan tunnetut Andew O’Brien ja Braden Christoffer ovat saapuneet Jyväskylään. Nuorista pelaajista seurantaan kannattaa ottaa muun muassa Brad Lambert ja Samuel Helenius, jotka ovat viettäneet koko kesän punttisalilla ja hankkineet hurjasti lisää massaa. Molemmat pelaajat ovat tulevaisuuden NHL-nimiä.

SaiPan ja Jukurien ohella JYPin maalivahtiosasto ei ole kuitenkaan kovinkaan laadukas. Markus Ruusun on nostettava tasoaan ykkösmaalivahtina, mikäli jyväskyläläiset haluavat edes haaveilla kevään peleistä. Kirittäjänä toimii Niko Parkkinen.

200-senttinen ja 97-kiloinen Samuel Helenius pelaa JYPissä viimeistä kauttaan. Nuori hyökkääjä solmi kesällä NHL-sopimuksen. Kuva: Taneli Niinimäki

Sija 11.-12.

Sport, Vaasa

Kokenut Risto Dufva nosti Sportin viime kaudella pudotuspelijoukkueeksi. Vaasassa joukkueen runko on pysynyt melko samana, joten odotukset ovat jälleen kevään peleissä.

Sport on vahvistanut joukkuettaan muun muassa Shaun Heshkalla ja kolmella SHL:ssä pelanneella ruotsalaisella. Joukkueessa kovia tuloksia voidaan odottaa ainakin Michael Keräseltä.

Sportissa tiedetään nyt, mitä kevään peleihin pääseminen vaatii ja joukkue taistelee jälleen viimeisistä pudotuspelipaikoista, mutta se vaatii koko joukkueelta nappikautta.

Sija 12.-15.

HPK, Hämeenlinna

HPK on heikentynyt entisestään viime kauden jälkeen, joten odotukset eivät ole Hämeenlinnassa kovinkaan korkealla. Joukkueesta on lähtenyt sellaisia nimiä kuin Petri Kontiola, Jere Innala, Valtteri Puustinen ja Elmeri Eronen, joista kaikki ovat sarjan tähtipelaajia.

Menetyksistä huolimatta hankinnatkin ovat kiinnostavia, kun joukkueeseen värvätty muun muassa Mario Grman, Philippe Cornet, Michael Joly ja Antti Pihlstöm.

Maalivahtiosastolla Eetu Laurikainen on sarjan parhaimmistoa.

Sija 12.-15.

Ässät, Pori

Porissa nähdään tulevalla kaudella todella rajusti uudistunut joukkue, sillä Ässistä on lähtenyt peräti 21 pelaajaa, joista pahin menetys on maalikuningas Sebastian Wännströmin lähtö KHL:ään. Hankintoja on tehty lähes puolet vähemmän, joista ennakkoon kovin on harjoituskaudella loistanut Jarno Kärki.

Päävalmentaja Ari-Pekka Selinille kausi on kolmas ja samalla viimeinen Porissa. Kaudesta on tulossa ennakkoon haastava, sillä lukuunottamatta hyvää ykkösnyrkkiä (Killinen-Kärki-Salminen), Ässillä on isoja tasoeroja joukkueen sisällä. Isoimpia kysymyksiä herättää heiveröinen alakerta, josta löytyy kuitenkin NHL-lupaus Aleksi Heimosalmi, jonka otteita kannattaa seurata tarkkaan.

Sija 12.-15.