KOUVOLA. Tuntemattomasta numerosta tullut puhelu muutti HIFK-pakki Kasper Kotkansalon unelman ja tavoitteen todeksi. Puhelun soitti Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen kertoakseen, että vahvaa kautta pelaava jämäkkä pakki on valittu maajoukkueeseen.

– On se superiso asia, se on ollut unelma ja tavoite pitkän aikaa, Kotkansalo painottaa Kouvolassa KooKoo-pelin tauottua.

Ässistä Helsinkiin täksi kaudeksi vaihtanutta puolustajaa voi ehkä pitää EHT:n Karjala-turnaukseen yllätysvalintana. Sitä samaa kastia ovat SaiPa-vahti Niclas Westerholm, lappeenrantalaishyökkääjä Ville Petman sekä KooKoo-tykki Heikki Liedes.

Miten Jalosen puheluun reagoi tällä kaudella 21 kamppailussa tehot 4+6 (+14) viimeistellyt puolustaja?

– En osannut yhtää odottaa sitä puhelua, olin löysästi yhdessä hotellissa. Vastasin sitten sillein vain, että ”moro”.

– Sitten hän esitteli itsensä Jalosen Jukaksi. Olin kyllä tosi yllättynyt. Aika sanattomaksi veti, huikea fiilis.

– Kävi joo mielessä, että jätän vastaamatta tuntemattomaan numeroon. Kämppikselle, eli (Eetu) Koivistoiselle sanoin, että pitäisikö tähän vastata. Hän sanoi, että vastaa nyt. Hyvä, että vastasin.

Pohjois-Amerikassa USHL:ää ja NCAA:ta ennen Liigaa siirtymistä kausina 2016-29 pelannut 22-vuotias pelaaja on roolissaan perushyvä ja jämäkkä. 190-senttinen ja 90-kiloinen alle 18-vuotiaiden maailmanmestari on lisäksi nyt takonut tehojakin kivasti.

Aiemmin viime viikolla Kotkansalo ampui Pelicans-voitossa peräti 13 kertaa. Se oli enemmän kuin HIFK-vahti Michael Garteigin torjuntamäärä (11).

– Hah, joo! Sanotaan näin… Siis eiväthän ne kaikki menneet maalille, mutta se on yksi asia, mitä ollaan työstetty – saada nopeasti kuteja. Välillä voi tietysti kynäillä.

– Oon saanut aika hyvin ekasta äijästä ohi ne. Seuraava steppi on se, että ne saadaan osumaan maalille. Mutta ei ole ainakaan ensimmäiseen osunut.

Mitä maajoukkuekutsun takana on?

– Vahvuuteni ovat puolustuspäässä, kiekollinen yleispelaaminen on ottanut steppejä ylöspäin, luettelee Kotkansalo, jonka naamaa koristavat muutamat punertavat ja veriset sota-arvet.

– Keskialueella tuli aika kova niitti selästä. Se oli kaveri, joka taklasi, maajoukkuemies kertoo juttutuokion ohessa itse KooKoo-pelistä.

Oliko se tööttääjä HIFK:ssakin pelannut Teemu Engberg?

– Engberg joo. Ei siinä ihmeellistä. Joko tuomari ottaa ne pois tai sitten me saadaan ottaa ne itse pois.

KooKoo-pelissä muistettiin liigauransa kauteen 2019-20 lopettanutta Juha-Pekka Haatajaa. Liigassa kaikkiaan lähes 1 000 ottelua pelannut konkari edusti viimeisillä kausillaan nimenomaan KooKoota ja HIFK:ta, ja ottelun alla kauden ennätysyleisö osallistui juhlallisuuksiin innolla.

– Voisin kuvitella, että varmaan aika tunteikas tapahtuma – samanlainen kuin (Lennart) Petrellin ilta HIFK:n kotipelissä. Yllättävän pitkää joutui painamaan jarrua matsin alla, kun ei koskaan tiedä, kauan nämä kestävät. Näihin pitää vain oppia reagoimaan.

– Mutta meillä on hyvä henki, todellakin. Meillä oli vähän vaikeampi periodi – luotettiin ja tehtiin hommia päämäärätietoisesti.

Juttutukio jatkuu, mutta muut HIFK-pelaajat roudaavat laukkujaan bussiin suihkun raikkaina, hiukset mintissä kohti KooKoo-hallin uumenissa. Eräs helsinkiläispelaaja heittää tässä välissä Kotkansalon jututtajan suuntaan hymyssä suin, että ”päästä se jo”.

Loppuun tiivistäen fiilis syyskaudesta?

– Sanotaan, että yhdessä vaiheessa en odottanut maaleja tulevan näin paljon. Pistestintti on ehkä yllätys, mutta tavoitteisiin on päästy, tiistaina Leijonien kanssa kokoontuva pelaaja lopettaa.