Suomen Olympiakomitea kertoi keskiviikkona tiedotteessaan, että Pekingin talvikisojen avajaisissa Suomen lippua kantaa Leijonia edustava sveitsiläisen Geneve-Servetten hyökkääjä Valtteri Filppula.

– Tämä on kunniatehtävä ja upea juttu. Kun olin edellisen kerran olympialaisissa, en päässyt edes paikalle avajaisiin. Hyvältä tuntuu tällainen kunnia.

Filppulasta tulee historian 24:s Suomen lippua talviolympialaisten avajaisissa kantanut urheilija. Jääkiekkoilijoista kunnian ovat aiemmin saaneet vain kaksi nimeä – vuonna 1992 Albertvillessä Timo Blomqvist ja 18 vuotta myöhemmin Vancouverissa Ville Peltonen.

– Aina olen olympialaisia seurannut ja myös avajaisia katsonut. Hienoa päästä tuollaisten nimien joukkoon. Viime päivinä on tullut muitakin kivoja uutisia, ja tämä on tosi kiva lisä. Olen innoissani, taannoin perheenlisäystä saanut 37-vuotias tähti iloitsi.

Vantaalainen on pelannut upean uran. Vyöllä ovat Stanley Cup, olympiapronssi ja kaksi alle 20-vuotiaiden MM-pronssia. Tällä kaudella sveitsiläistä Geneve-Servetteä edustava upea esikuva on pelannut urastaan suurimman osan NHL:ssä, jossa tilillä on päälle 1 200 ottelua.

– Arvostamme lipunkantajan roolia ja sen historiallista jatkumoa todella korkealle. Koen, että tähän kunniatehtävään päästäkseen urheilijan täytyy olla erityisen kokenut ja menestynyt, myös olympiatasolla. Valtteri Filppula täyttää nämä kriteerit kirkkaasti, Suomen olympiajoukkueen johtaja Mika Lehtimäki sanoi.