Pekingin talviolympialaisten miesten jääkiekkoturnaus alkaa keskiviikkona yhdeksäs helmikuuta. Listaamme tässä artikkelissa olympiaturnauksen suurimmat voittajasuosikit.

3. Kanada

NHL-pelaajien puuttuminen kirpaisee kansainvälisissä turnauksissa perinteisesti eniten pohjoisamerikkalaisjoukkueita. Kanada on kuitenkin tällä kertaa joukkue, joka on syytä ottaa todella vakavasti.

Kanadalla on jalkeilla erittäin mielenkiintoinen sekoitus kokemusta ja nuoruutta.

Nuoriso-osastosta eittämättä suurimman valokeilan itseensä kerää Owen Power. Järkälemäinen puolustaja pystyy myös kiekon kanssa loistaviin suorituksiin ja liikkuu kentällä kokoonsa nähden hämmästyttävän hyvin.

Puolustuksen kärkeä täydentävät kokeneet, tämän turnauksen mittapuulla laatupuolustajat Jason Demers ja Mat Robinson.

Hyökkäystä johtaa sen sijaan keskikaistalla yli 1300 NHL-ottelun veteraani Eric Staal. Nuorisotähti Mason McTavish saa mahdollisuutensa aikuisten tasolla.

Penkin takaa löytyy 667 ottelua NHL:ssä päävalmentajana voittanut Claude Julien. Vuonna 2011 Stanley Cupin voittanut Julien tietää, kuinka pienessä kaukalossa pelataan jääkiekkoa.

Kaukalon koko voi olla Kanadalle etu verrattuna nimekkäämpiin eurooppalaisiin vastustajiin.

2. Venäjän olympiaurheilijat

Venäjän olympiaurheilijoiden joukkue on kerännyt KHL:stä kisoihin todellisen tähtisikermän. Hallitsevan olympiavoittajan riveistä löytyy ehkä kisojen suurin tähti, hyökkääjä Vadim Šipatšov. Hyökkäys on ladattu pelaajilla, jotka voisivat taitotasonsa puolesta hyvinkin pelata NHL:ssä.

Venäläisten puolustusta johtavat kiekollisesti taitavat Vjatšeslav Voinov ja Nikita Nesterov. Taitureiden lisäksi perinteiseen venäläiseen tapaan pakistosta löytyy myös fysiikkaa, kokoa ja ilkeyttä.

Pieni kysymysmerkki löytyy penkin takaa. Kaikki odottivat vielä syksyllä, että suomalaisillekin varsin tuttu mestarivalmentaja Oleg Znarok palaisi joukkueen penkin taakse. Toisin kuitenkin kävi. Aleksei Žamnov kantaa turnauksessa Venäjän olympiaurheilijoiden päävalmentajan jättiläispaineet.

1. Suomi

Leijonat hakee historiansa ensimmäistä olympiakultaa jopa suurimpana mestarisuosikkina. Päävalmentaja Jukka Jalonen on osoittanut kaksissa edellisissä MM-kisoissa kilpailijamaita heikomalla materiaalilla, että Suomen turnausprosessi on ylivertainen kaikkiin muihin joukkueisiin nähden.

Kun nyt millään maalla ei ole NHL-apuja mukana, Suomen ei enää tarvitse antaa materiaalissa tasoitusta. Suomen joukkue ei paperillakaan häviä kuin korkeintaan Venäjän olympiaurheilijoiden joukkueelle, eikä ero siihenkään ole mitenkään merkittävä.

Leijonien rungossa on paljon avainpelaajia aiemmista menestyksekkäistä MM-kisoista. Runkopelaajille Jalosen pelitapa on iskostettu selkäytimeen. Se on jättimäinen etu olympiaturnauksen kaltaisessa pikapyrähdyksessä.

Nyt mukaan on saatu myös todellinen syömähammas Ufan superketjun muodossa. Aika Valtteri Filppulan, Sami Vatasen ja Leo Komarovin viimeisimmistä NHL-otteluista lasketaan kuukausissa.

Yksi suuri kysymysmerkki Leijonien ryhmään tuli kuitenkin kisojen alla. Tähtimaalivahti Jussi Olkinuoran koronaeristys juuri ennen kisojen alkua heittää varjon Suomen perinteisen vahvuuden, maalivahtipelin ylle.

Oli Olkinuora mukana tai ei, Suomea tuskin kukaan laskee ulos mestaruustaistosta.