Suomalainen jääkiekkoyhteisö on saanut viime vuosina nauttia poikkeuksellisen monen nuoren superlahjakkuuden otteista ammattilaisjäillä.

Leijonien olympiafinaaliin yltäneestä joukkueesta löytyy kuitenkin useita esimerkkejä, jotka osoittavat, että kehittyä voi vielä hieman kypsemmälläkin iällä. Jokaisen juniorijääkiekkoilijan on hyvä muistaa, että polku huipulle on kaikilla hieman erilainen.

Sakari Manninen

Haukiputaan Ahmojen kasvatti ei ole pelannut nuorten maajoukkuepolkua läpi. Aikuisten maajoukkuedebyytti tuli neljännellä Liiga-kaudella. Kausi Jokereissa oli vuonna 1992 syntyneelle Manniselle vasta todellinen läpimurto kansan tietoisuuteen.

Se kausi päättyi kevään 2019 maailmanmestaruuteen.

Johtaa Suomen kiekollista peliä keskikaistalla. Saa seurajoukkueesta tutut ketjukaverinsa näyttämään nerokkailta.

Ansaitsee jo kansallissankarin arvonimen. Pudotti keväällä 2019 jatkoaikamaalillaan Ruotsin poikkeuksellisen tähtisikermän jatkoaikamaalillaan. Iski Leijonat nyt voittomaalillaan olympiafinaaliin.

Harri Pesonen

Muuramesta lähtöisin oleva JYPin kasvatti pääsi kymmenen vuotta sitten pelaamaan NHL:ssä kokonaiset neljä ottelua. Kahden pääosin AHL:ssä vietetyn kauden jälkeen Pesonen palasi Eurooppaan 26-vuotiaana.

Sveitsissä upean uran pelannut Pesonen iski Suomen 3–1-maalin MM-finaalissa 2019 Kanadaa vastaan ja juhli maailmanmestaruutta. Nyt hän päätti Slovakian kirin tyhjään maaliin iskemällään 2–0 osumalla olympiavälierässä.

Laitahyökkääjän paikalla pelaava Pesonen on loistava yleispelaaja, joka voi pelata sekä yli- että alivoimaa. Jukka Jalonen voi luottaa Pesoseen kuin vuoreen.

Hannes Björninen

Björninen on luonnollinen johtaja. Pelicansin kasvatti on tottunut juniorijoukkueista lähtien kantamaan kapteenin C-kirjainta rinnassaan.

Parikymppisenä Pelicansin Liiga-joukkueeseen noustessaan oli pelaajana vielä todella raakile. Liike oli suorastaan merkittävä heikkous.

Teki hurjan työmäärän ja pelasi käytännössä Liigan läpi. Oli viimeisellä kaudellaan kasvattajaseuralleen kaikki kaikessa. Suorastaan dominoi aloitusympyrää.

Aloitusspesialistin liikettä epäiltiin vielä, kun sopimus Jokereihin julkaistiin. On pelannut KHL:ssä kuitenkin rikkovassa roolissa lähes puoli pistettä per peli tahdilla.

On MM-mitalisti viime kesältä. Nyt noista kisoista tuttu nelosketju Björninen keskushyökkääjänään on Suomelle pelitapaesimerkki, kun loppuottelu on ovella.

Harri Säteri

Leijonien tuki ja turva kävi läpi myös nuorisomaajoukkuepolun. Reitti kansakunnan kaapin päälle ei kuitenkaan ole ollut suorin mahdollinen.

San Jose Sharksin organisaatioon 2011 siitynyt maalivahti ei päässyt ensimmäisellä keikallaan Pohjois-Amerikassa pelaamaan yhtään NHL-peliä. Vityaz Podolsk tarjosi kodin 2014. Kolme kautta hyvää kautta Venäjällä mahdollistivat uuden yrityksen Pohjois-Amerikassa.

NHL-ura jäi lopulta yhdeksän pelatun ottelun mittaiseksi. Sibir Novosibirsk on ollut Säterin koti viimeiset kolme kautta. Viime kesänä tuli MM-hopeaa maajoukkueen kakkosmaalivahtina.

Nyt Säteri sai olympiajoukkueesta ykkösvahdin paikan, eikä ole pettänyt. Slovakia-ottelu oli todellinen monsteripeli. Se vei Suomen tavoittelemaan historiallista olympiakultaa.