Leijonat kohtaa Pekingin olympiakisojen huipennuksessa, olympiafinaalissa Venäjän Olympiakomitean joukkueen (ROC) sunnuntaiaamuna varhain kello 6.10. Lähtösetelmat eivät jätä ketään kylmäksi – voitolla Suomi ottaisi historiansa ensimmäisen olympiakullan, tappiolla venäläisjoukkue juhlisi jo toista kultaa putkeen.

Leijonat tulee joka tapauksessa ottamaan jo neljännen mitalinsa viisistä edellisistä kisoista. Se on enemmän kuin millään muulla maalla Torinon vuoden 2006 kisoista laskettuna.

Kuten aiemminkin on todettu, puolustus ja alakerran lujuus etenkin kolmansissa erissä on ollut Suomen jääkiekkomaajoukkueelle rautaa. Leijonat on päästänyt turnauksen viidessä pelissä vain seitsemän maalia. Jukka Jalosen uudella aikakaudella Suomi on pelannut 25 arvokisaottelua ja näissä se on hävinnyt kaksi päätöserää.

Leijonien arvioidut ketjut

Jos voittavaa kokoonpanoa ei vaihdeta, niin Suomen voisi kuvitella lähtevän ROC:n kimppuun oheisella nipulla – Leijonat pelasi sillä 2-0-voittoon päättyneessä välierässä.

Maalilla:
29 Harri Säteri

Varalla:
45 Jussi Olkinuora

1:
60 Markus Granlund – 65 Sakari Manninen – 70 Teemu Hartikainen
4 Mikko Lehtonen – 38 Juuso Hietanen

2:
82 Harri Pesonen – 51 Valtteri Filppula – 81 Iiro Pakarinen
40 Petteri Lindbohm – 42 Sami Vatanen

3:
15 Miro Aaltonen – 28 Joonas Nättinen – 71 Leo Komarov
3 Niklas Friman – 13 Valtteri Kemiläinen

4:
80 Saku Mäenalanen – 24 Hannes Björninen – 12 Marko Anttila
55 Atte Ohtamaa – 2 Ville Pokka

Poissaolot/loukkaantumiset

Tämän jutun kirjoitushetkellä lauantaina iltapäivästä mikään ei viitannut Leijonien loukkaantumisiin, sairastumisiin tai muihin syihin, jotka pakottaisivat sivuun.

Kommentit pelin alla

Yksi Leijonien kokeneimmista pelaajista, Stanley Cup -voittaja Valtteri Filppula vertaili NHL-finaalia ja olympialaisten loppuottelua Suomen Jääkiekkoliiton nettisivujen haastattelussa.

– On hankala verrata, täällä ollaan pari viikkoa ja Stanley Cupista pelataan koko kauden. Mutta on hienoa päästä nyt nauttimaan finaalista.

ROC on Suomelle uusi tuttavuus.

– Venäjän pelejä en ole hirveästi nähnyt, mutta Ruotsi ja ROC näyttäisivät olevan aika samantasoisia.

Seuraa näitä

Turnauksen pistepörssin kärkinimenä keikkui ennen lauantain pronssiottelua Ruotsi-Slovakia Suomen Sakari Manninen saldolla 4+3. Löytääkö pelaaja vielä yhden tehovaihteen, viekö hän jättipotin – eli kullan ja pörssivoiton?

Harri Säteri on ollut turnauksen parhaimpia molareita. Prosentit 96,52 olivat ennen mitalipelejä turnauksen parhaat. Vielä pitää löytyä polku yhteen täydellisyyttä hipovaan onnistumiseen.

Ottelusta tulee kaiken järjen mukaan tiukka ja pienten marginaalien peli, jossa virheille ei ole sijaa. Tiukka, vaikka onhan Suomi joskus vuollut arvokisakultaa totaalisella tyrmäyksellä.

Leijonat on taipumaton ja vie historiansa ensimmäisen olympiakullan Säterin johdolla. Tulos pyörinee jossain 1-0:n tai 2-0/1:n paikkeilla, mahdolliset tyhjään maaliin syntyneet rysät voivat toki kasvattaa lukemia.

Näin näet ottelun

TV5 ja Discovery+ näyttävät Suomen ottelun suorana. Ottelu alkaa kello 6.10. Jos peliä ei ole mahdollista nähdä sen poikkeuksellisen alkamisajan takia, voi sitä kuunnella radiosta Yle Puheelta.