Loppukevät, alkukesä ja kesä ovat tshekkiläiselle jääkiekkoilijalupaus Tomas Hamaralle, 18, taatusti ikimuistoinen rykäys.

Pelaaja pääsi mukaan alle 18-vuotiaiden MM-kisoihin Saksaan maansa väreissä, hänen työnantaja eli Tappara pelasi samaan aikaan liigafinaaleissa.

Kesällä Hamara varataan NHL:ään, ja numero tulee olemaan jääkiekkotilastoihin erikoistuneen Eliteprospects-sivuston lähteiden mukaan jotain väliltä 42-86.

Tshekin alle 18-vuotiaiden päävalmentaja Jakub Petr kehui Hamaraa Kansainvälisen Jääkiekkoliitto IIHF:n nettisivujen jutussa.

– Hän on sellainen puolustaja, josta pidän. Hamara on kaksisuuntainen, erittäin liikkuva puolustaja, joka pystyy käsittelemään kiekkoa.

Hamara pelasi tällä kaudella jääkiekkoliigassa 24 runkosarjan ottelua ja kaksi pudotuspelimatsia. Sitten kausi jäi kesken.

– Sen täytyy olla vaikeaa tuo oman joukkueen jättäminen välierävaiheessa ja sitten tänne hyppääminen mukaan. Hän on hoitanut hommat hyvin, olen hänestä erittäin ylpeä, tshekkiluotsi ylisti.

– Tietenkin tuo kuvio oli pieni pettymys, koska ei finaaliin päästä joka vuosi, ja tämä oli ensimmäinen kevääni ammattilaisliigan pudotuspeleissä. Mutta olen ollut innoissani saadessani olla täällä Tshekin mukana, pelaaja selvitti.

Hamara iski MM-kisojen alkulohkon kolmessa pelissä tehot 0+3, Liigassa saldoksi jäi 0+2.

Vaikea viime turnaus, upea 2022

Hamara pelasi jo vuosi sitten vastaavan ikäluokan MM-kisoissa Tshekin jäädessä puolivälieriin. Turnaus meni hänen osalta pipariksi käden murruttua Suomea vastaan.

– Meillä oli vahva joukkue. On valitettavaa, ettemme saaneet kaikkea toivomaamme irti itsestämme.

– Turnaus oli silti jo tuolloin hyvä kokemus – mutta samalla hieman surullinen minulle. Turnauksen seuraaminen katsomosta oli vaikeaa, mutta samalla se motivoi minua tähän kauteen antaen paljon sitten kuitenkin positiivista energiaa.

Tshekki-luotsi puolestaan kehui Hamaran Tappara-otteita.

– Uskon, että hän on ihan potentiaalinen varausnimi – ja etenkin nyt hän on ollut erittäin tärkeä osa tätä MM-kisajoukkuettamme.

Suomeen nuorena, NHL-nimeksi kesällä

Hamara tuli Suomeen kaudeksi 2018-19 14-vuotiaana.

– Hän on nyt eri ihminen. En puhu jääkiekkoihmisestä, vaan siitä, että hän lähti juniorina kotimaastaan ja jätti vanhempansa noin nuorena, luotsi painotti.

– Hän käyttäytyy erittäin kypsästi henkilökohtaisissa tapaamisissa. Tomas kehittyy miehen alkuna ja jääkiekkoilijana.

Draft-tilaisuuden lähestyessä kuviot muuttuvat.

– Toki tämä kaikki on vähän erilaista. On painetta, koska tiedän scouttien katsovan. Mutta toisaalta tämä on vain kiekon pelaamista. Yritän vain keskittyä pelaamaan parhaani mukaan jokaisessa pelissä ja nauttimaan siitä.