Suomen MM-kotikisat huipentuvat tällä viikolla. Ennen pudotuspelejä pelataan lohkovaiheen viimeinen kierros.

Kierroksella riittää panosta. Leijonat pelaa lohkovoitosta, Slovakia uhkaa jäädä kahdeksan parhaan ulkopuolelle, ja Suomen puolivälierävastustajaksi on paljon ehdokkaita.

Lohko A

Helsingin lohkossa pelataan kirjoitushetkellä lohkovoitosta Sveitsin ja Saksan välisessä ottelussa. Toni Söderholmin luotsaama Saksa ottaa ykköspaikan varsinaisen peliajan voitolla, mutta häviöllä se voi pahimmillaan jäädä lohkon neljänneksi.

Saksa on korkeintaan kolmas, mikäli se häviää Sveitsille varsinaisella peliajalla ja Kanada voittaa Ranskan ilman jatkoaikaa. Tanska voi myös päästä tasapisteisiin voittamalla Slovakian, jolloin ruvettaisiin vertailemaan maalieroja.

Tanska hävisi Saksalle lukemin 1-0 ja voitti Kanadan maalein 3-2. Kanadan ja Saksan välinen vääntö päättyi vaahteranlehtipaitojen hyväksi 5-3, joten keskinäisten otteluiden maalieroja vertaillessa Kanada ottaisi lohkon kakkossijan. Kolmossija menee Tanskalle, jos se voittaa Slovakian varsinaisella peliajalla.

Slovakia pääsee playoff-vaiheeseen vain voittamalla Tanskan varsinaisella peliajalla. Silloin se kohtaisi puolivälierissä B-lohkon voittajan. Slaavilaisten tippuminen olisi melkoinen paukku muistaen heidän sensaatiomaisen olympiapronssin Pekingistä.

Suomen vastustaja puolivälierissä voi siis lohkovoiton myötä olla edellä mainitusta viisikosta mikä tahansa muu joukkue kuin Sveitsi.

A-lohkon tilanne ennen päätöskierrosta

Sveitsi 18 pistettä
Saksa 15 pistettä
Tanska 12 pistettä
Kanada 12 pistettä
Slovakia 9 pistettä

Lohko B

Tampereella pelattavassa Leijonien lohkossa riittää myös panosta. Meneillään olevassa Ruotsin ja Latvian välisessä kamppailussa Tre Kronor pelaa mahdollisuudesta lohkovoittoon, mutta myös baltialaisilla on ottelussa panosta.

Mikäli Latvia kaataa Ruotsin varsinaisella peliajalla eikä Yhdysvallat saa pisteitä, ottaa punavalkopaitainen joukkue jenkkien paikan neljän parhaan joukossa. USA kohtaa viimeisessä ottelussaan Norjan.

Suomi ei saa saada Tshekki-ottelusta pistettäkään vähempää kuin Ruotsi Latviaa vastaan, mikäli se mielii pitää kärkipaikkansa. Varsinaisen peliajan häviöllä Kari Jalosen suojatteja vastaan Leijonat jäisi lohkon kolmannelle sijalle, mikä tarkoittaisi Sveitsiä, Saksaa tai Kanadaa puolivälierävastustajana.

Tshekki on varmistanut paikkansa kolmen parhaan joukossa, mutta lohkovoittokin on vielä mahdollinen. Mikäli se voittaa Suomen ilman pistemenetyksiä ja Ruotsi ei saisi pisteitä Latviaa vastaan, olisi Tshekki ykkönen, Leijonat toinen ja länsinaapurimme kolmas.

Yhdysvallat pelaa vain ja ainoastaan neljännen paikkansa säilyttämisestä hävittyään kolmen pisteen päässä olevalle tshekkiläisjoukkueelle. Puolivälierävaiheeseen pääsemiseen riittää yksikin piste norjalaisia vastaan, sillä se voitti ottelunsa kahden pisten päässä majailevaa Latviaa vastaan.

B-lohkon tilanne ennen päätöskierrosta

Suomi 16 pistettä
Ruotsi 15 pistettä
Tshekki 13 pistettä
Yhdysvallat 10 pistettä
Latvia 8 pistettä

Molemmissa lohkoissa putoajat ovat selvillä. Italiaa ja Iso-Britanniaa ei ensi vuoden MM-kisoissa nähdä, vaan tilalle tulevat Slovenia ja Unkari.