HELSINKI. Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen astui median eteen aiemmin tällä viikolla Helsingissä, kun maajoukkueet julkistivat joukkueensa marraskuun turnauksiin.

Päävalmentajana olympia- ja MM-kultaa voittaneella leijonakuninkaalla oli aikaa puhua myös muun muassa eräästä kuumasta aiheesta, kotimaisen jääkiekkoliigan tasosta.

Jukka Jalonen (vas.) oli median tavattavissa maanantaina. KUVA: Miska Miettinen.

Taso on noussut, ja yksi syy on se, ettei itänaapuri Venäjän KHL:ssä pelaa enää suomalaisia Teemu Pulkkista lukuun ottamatta. Idästä on virrannut pelaajia Liigaan kivasti.

– On taso noussut, kymmenkunnassa liigaseurassa olen Lehtisen Jeren ja Selinin Ari-Pekan kanssa käynyt seuravierailulla. Kaikki valmentajat sanovat, että taso on noussut viime kauteen verrattuna.

Millä tavalla?

– Nimenomaan sellainen kamppailupelaamisen vaatimus on iso asia, on tullut totta kai myös taitavampia pelaajia mukaan. Nuoremmat pelaajat eivät siten ehkä pääse niin helposti kokoonpanoihin. Se on asia, mikä voi olla jossain vaiheessa huonokin juttu, miesten maajoukkueen päävalmentaja pähkäili.

– Liigan etu on ollut nuorten pelaajien kehittäminen. Hyvä asia on ollut tämän kannalta se, että jos joukkueen materiaali ei ole ollut ihan jäätävä, nuoria on mahtunut mukaan. Nyt kilpailu pelipaikoista on kovempaa, eli ihan kaikki kaksikymppisten maajoukkuetason pelaajat eivät ihan aina pääse pelaamaan omassa liigajoukkueessa – tai ainakaan isossa roolissa.

Tilanne on Jalosen mukaan silti hyvä.

– Vaatimustaso on kova, ei ole kahta sanaa siitä.

Kiekkokauden ensimmäiseen Euro Hockey Tourin turnaukseen, eli Turun Karjala-turnaukseen valittiin 15 pelaajaa Liigasta. 

Enemmänkin oli tarjolla pelaajia, eli tämäkin todistaa tason koventumisen ja laajenemisen.

– On sovittu osan kanssa, että he tulevat seuraavaan tapahtumaan. Näissä pitää ajatella joukkueen roolittamista, että minkä tyyppistä pelaajaa on ja minkä tyyppistä pelaajaa halutaan, että kaikille löytyy oma ruutu, missä kukin pystyy käyttämään omia vahvuuksia. Ei voi ottaa esimerkiksi viittä kiekollista pakkia.