Entinen Hartwall-areena eli nykyinen Helsinki-halli on kumissut pitkään tyhjänä. Kiekkopelejä, konsertteja tai muitakaan tapahtumia ei ole voinut hallissa järjestää, sillä se on venäläisomistuksessa. Pakotteet ovat taas tehneet myymisestä todella vaikeaa.

Nyt Ilta-Sanomien mukaan asiassa on tapahtunut iso käänne. Pakotelistalla olevat Gennadi Timtshenko ja Roman Rotenberg ovat antaneet areenalle myyntiluvan.

– Kyllä, tieto pitää paikkansa. Areenan myynnistä on neuvoteltu viime aikoina aktiivisesti – ja neuvotellaan jatkossakin tiukasti, Timtshenkon suomalainen asianhoitaja Kai Paananen vahvistaa Ilta-Sanomille.

Areenan myynnistä on neuvoteltu jo pitkään. Kun EU nimesi Venäjän terrorismia tukevaksi valtioksi, oligarkkien myyntihalut laskivat. Hallin myynnistä saadut rahat voitaisiin esimerkiksi ohjata Ukrainan tukemiseen.

Nyt myyntihaluja on.

– Kuluneen vuoden aikana on varmasti ollut hetkiä, jolloin areenan myyntineuvottelut eivät ole edenneet, mutta nyt tilanne on toinen, Paananen sanoo.

– Areenan nykyomistajat päättävät tietysti viime kädessä, myyvätkö he osakkeensa vai eivät. Asiasta ei ole tällä hetkellä varmuutta, mutta kuten sanottu, tällä hetkellä omistajien intresseissä on kaupan edistäminen. Ja ostajia kyllä riittää.

Kauppojen tapahtuminen ei kuitenkaan ole yksinkertainen asia, vaikka ostajia riittäisikin. Areenan kauppaaminen vaatisi viranomaisilta erityisluvan. Asialle pitäisi saada myös Yhdysvaltain viranomaisten siunaus, sillä oligarkit ovat Yhdysvaltojen pakotelistalla.

Ongelma on myös se, että EU muutti pakotelainsäädäntöä toukukuun lopussa. Nyt poikkeuslupaa pitäisi hakea myös EU:sta.