Juhamatti Aaltonen, 38, sai lähtöpassit Tshekin pääsarjassa pelaavasta BK Mladá Boleslavista. Hän ehti pelata seurassa 25 ottelua tehoin 5+11=16.

Nyt Aaltonen kertoo suoraan MTV Urheilun haastattelussa, miten asiat etenivät Tshekissä.

– Koutsi (Jiri Kalous) sai kenkää ja uusi luotsi (Richard Kral) ei puhunut sanaakaan englantia. Ennen tuota roikuimme ihan hyvin peleissä mukana, vaikka tappioita tulikin. Kun uusi valmentaja saapui, niin homma alkoi mennä vain huonompaan suuntaan, Aaltonen kertoo.

Kommunikointi uuden päävalmentajan kanssa tapahtui fysiikkavalmentajan tulkkauksen kautta.

– Olin aiemmin Venäjällä, missä ensimmäisellä kaudella joukkueessa oli suomalainen päävalmentaja. Toisella kaudella puikkoihin asteli venäläinen kaveri, jonka kanssa meillä ei ollut yhteistä kieltä. Siellä bisnes on isompaa ja meno on hyvin selkeää. Ulkomaalaispelaajalta odotetaan sitä, että pisteitä tulee. Se vain kiinnostaa. Tshekeissä kuvastavaa oli se, että katsoimme videoita, mistä sai juuri ja juuri jotain ideaa, että mitä nyt haetaan. Oli silti ihan järjettömän vaikea ymmärtää, että mikä se viesti tarkalleen on. Sitten kysellään, että ”you understand?” No joo-o. Joukkueessa oli fysiikkavalmentaja, joka puhui vähän englantia. Mutta onhan se, jos ensin käydään yli 20 minuutin palaveri ja sen jälkeen tulkki kääntää pari vaivaista minuuttia puhuen jostain träpistä, että ”that’s your guy”, eikä mitään muuta. Että aha, asia selvä, Aaltonen sanoo.

– En halua sen enempää mustamaalata sitä, että mitä tämä uusi valmennus teki, mutta joukkueen peli ei kehittynyt kyllä yhtään. Muut menivät eteenpäin, mutta meidän joukkueemme meni vain entistä huonompaan suuntaan.

Uraansa Aaltonen haluaa yhä jatkaa.

– Pitää katsoa tarkkaan sen suhteen, että menee sellaiseen paikkaan, mihin minut aidosti halutaan ja missä minusta on käyttöä. Se on kaiken lähtökohta, Aaltonen sanoo.