PRAHA. Leijonat aloitti MM-kisaurakkansa hyvin tahmeasti.

Tshekki oli suorastaan ylivoimainen kaksi ensimmäistä erää, ja vaikka Suomi sai juonen päästä kiinni kolmannessa, Tshekki voitti ottelun rangaistuslaukauskisan jälkeen 1-0.

Suomi ei onnistunut maalinteossa edes rankkarikisassa. Siitä huolimatta Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen ei ole huolissaan.

– Varmaan kauden kovin peli molemmille joukkueille. Saatiin kamppailla. Pelin edetessä päästiin paremmin ja paremmin mukaan. Ylivoimalla kolmannen erän lopussa ja jatkoajan alussa olisi ollut paikat ratkaista, Jalonen sanoi pelin jälkeen.

– Kova taistelu. Hyvin puolustettiin, ja vaikka Tshekki hallitsi pari erää, eivät he hirveästi hyviä paikkoja luoneet. Nolla maalia omiin täällä, niin se on hyvä suoritus.

– Tshekki pelasi vähän eri lailla kuin aikaisemmin. He hyökkäsivät viidellä enemmän kuin aikaisemmin. Sitä kautta he pääsivät päätyymme helpommin. Yritimme sitä estää, mutta se on aika vaikeaa, kun on nopeita ja taitavia jätkiä. Sitä kautta jouduttiin painimaan omissa.

Jesse Puljujärven mielestä Leijonilla oli vaikeuksia pelin rauhottamisessa. Jalonen taas oli sitä mieltä, ettei pelin rakenteessa ollut ongelmaa.

– Karvauspelissä olisi pitänyt muutamissa tilanteissa vähän rohkeammin karvata, mennä koko viisikolla. Enemmän se on yksilöstä kiinni, että pystyykö pysymään kiekossa, kuin mistään rakenteesta. Mutta ei siellä kukaan hyviä joukkueita vastaan pysty koko ajan kiekkoa pitämään, Jalonen sanoi.

– Oli paljon samaa. Se aina harmittaa, kun toinen pelaa fiksusti. Kun viidellä pelataan ja tehdään töitä molempiin suuntiin, sellaista joukkuetta vastaan on aika vaikeaa luoda maalipaikkoja kuten tänäänkin nähtiin. Tulee sitten kolmosdivarista tai NHL:stä.

Yksi ikävä tilanne ottelussa nähtiin, kun Radko Gudas kyykistyi taklausta vastaanottaessaan. Saku Mäenalanen lensi ikävästi päin laitaa ja joutui jättämään pelin kesken.

– Se oli sellainen rohkean miehen taklauksen vastaanotto, meni vähän niin kuin kyykkyyn. Olihan se aika lailla [rottamainen temppu], Jalonen kommentoi.

Jalonen ei halunnut tarkemmin paljastaa, mitä mieltä hän on Gudasista.

– Ehkä on parempi pitää turpa kiinni. Harmittaa kun ei naulattu sitä, mistä hän otti sen jäähyn.

– En osaa sanoa [Mäenalasen tilanteesta].

Yksi pelin käännekohta nähtiin, kun Suomen tekemä haasto Tshekin maaliin onnistui ja maali hylättiin. Syy oli maalivahdin estäminen.

– Ei oikein kuultu, mitä piti haastaa, oliko paitsio vai maalivahdin häirintää. Ja aiemmassa Slovakia-Saksa-pelissä oli maali, joka haastettiin. Se oli meidän mielestämme aivan selvä hylky, mutta se hyväksyttiin. Totta kai olimme vähän epävarmoja [omassa pelissämme], että tuo pitäisi hylätä, mutta ottaen huomioon sen, mitä aiemmassa pelissä kävi, oli mahdollista että se meidän pelin maali hyväksyttäisiin ja me saisimme siitä jäähyn. Mutta se riski oli otettava, Jalonen sanoi.

– Ei se toivotaan, toivotaan -haasto ollut. Se oli selvä maalivahdin häirintä.

Sunnuntaina Leijonat kohtaa tyystin erilaisessa ottelussa Iso-Britannian. Suomen tuorein suuri lupaus Konsta Helenius oli vielä Tshekki-pelissä katsomossa, mutta kenties äitienpäivän ottelussa Helenius pääsee irti. Sitä Jalonen ei kuitenkaan vielä halunnut kommentoida.

Jaakko Perttilä
X: @JaakkoPerttila

LUE MYÖS