PRAHA. Oliver Kapanen johtaa tällä hetkellä MM-kisojen maalipörssiä.

Vasta 20-vuotias hyökkääjä oli hetkellisesti myös turnauksen pistepörssin johdossa, mutta maanantain iltapelien myötä Sveitsin Roman Josi ja Slovakian Martin Pospisil tulivat ohi.

Edelleen maalitilasto on kuitenkin Kapasen hallussa, ja taakse jää muun muassa Kanadan supertähti Connor Bedard.

– Kuulen asiasta ensimmäistä kertaa nyt. En tiennyt, montako maalia siellä [Bedardilla] oli. Tuntuu hyvältä, Kapanen sanoi hallin käytävillä Suomen ja Norjan välisen ottelun jälkeen.

Avauspelissä Tshekkiä vastaan Kapanen sai ylivoimavastuuta, mutta koko joukkueelta heikosti menneen pelin jälkeen ylivoimakoostumuksia rukattiin, ja Kapanen sai lähtöpassit.

Seuraavassa pelissä Iso-Britanniaa vastaan KalPa-kasvatti iskikin sitten hattutempun. Nyt taas Norjaa vastaan valmennusjohto nosti Kapasen takaisin ylivoimalle. Miehen maalisaldo karttui kahdella osumalla, joista toinen tuli ylivoimalla.

– Varmaan sellainen pieni herätyskello siellä soi, että nyt lähdettiin sieltä [ylivoimalta] pois, niin yritetään tehdä maaleja viidellä viittä vastaan ja sitä kautta takaisin ylivoimalle. Päästiin takaisin ja tehtiin yksi maali siitä. Ehkä se oli sellainen pieni herätyskello, Kapanen sanoi.

Viivasta tulee sopivaa toimituskiekkoa

Kaksi Kapasen MM-kisojen maaleista on syntynyt Oliwer Kasken siniviivalta toimittamista laukauksista. Norja-pelin jälkeen Kaski antoi kehut maalin edessä ohjauksia hakeville hyökkääjille, mutta samalla tavalla Kapanen kiitteli Kaskea.

– Niitä on kyllä kiva ohjata. Kaski vetää sellaisia painavia laakakiekkoja, joihin on helppo osua. Ne ovat vielä koviakin, niin maalivahti ei ehdi reagoida ohjauksiin, Kapanen sanoi.

– Onhan se helpompi osua kovaan, joka tulee samaa linjaa koko ajan eikä ole sellainen kaaliperhonen, joka vaihtelee suuntaa ja pyörii vähän. On se helpompi laakaan ja kovaan ohjata kuin pehmoisempaan.

– Kaskella on tosi hyvä veto. Se on varmaan yksi syy siihen, minkä takia niitä ohjataan.

Ylipäätään avauspelin jälkeen uuteen uskoon rukattu Leijonien kakkosketju on toiminut mainiosti. Kapanen iski Britanniaa ja Norjaa vastaan yhteensä tehot 5+0, Ahti Oksanen 0+4 ja Jesse Puljujärvi 1+2.

– Siinä on kaksi isoa laituria, jotka vääntävät ja kääntävät kulmissa, niin saa paljon irtokiekkoja. Sitä kautta saadaan viivavetojakin ja viivapelejä, niin aukeaa paikkoja. Se on tällä hetkellä toiminut meillä hyvin, pidetään siitä kiinni, Kapanen arvioi ketjunsa onnistumista.

Mainoskuvauksissa setänsä kanssa

Kapanen kertoi myös käyneensä turnauksen alussa mainoskuvauksissa setänsä Sami Kapasen kanssa.

– Silloin ei ollut vielä hattutemppuja tehty. Ei ollut mitään mistä leijua Samille, mutta katsotaan nyt, Oliver Kapanen sanoi.

Sami Kapanen voitti urallaan kertaalleen MM-kisojen maalinkuninkuuden. Kenties sukuun on matkaamassa toinenkin titteli.

– Katsotaan, mitä matka tuo tullessaan. Toivottavasti.

Jaakko Perttilä
X: @JaakkoPerttila

LUE MYÖS