PRAHA. Suomi on ongelmissa Tshekin MM-kisoissa.

Viiden ottelun jälkeen kasassa on vain seitsemän pistettä. Leijonat on voittanut kisoissa vain Britannian ja Norjan. Tappio niskassa on poistuttu Tshekkiä, Itävaltaa ja Kanadaa vastaan.

Tulokset ovat olleet niin surkeita, että edes lohkovaiheesta jatkoonpääsy ei ole mitenkään itsestäänselvää. Tässä vaiheessa on jo haihattelua puhua siitä, että puolivälierissä saisi helpomman vastustajan, kun tosissaan pitää vääntää, että edes pääsisi puolivälieriin.

Päävalmentaja Jukka Jalonen ja Jesse Puljujärvi kiistivät, että kasvanut paine vaikuttaisi joukkueen sisällä. Toisaalta entinen Leijonien päävalmentaja Erkka Westerlund juuri myönsi Viaplayn haastattelussa, että takavuosina heikko alku MM-kisoissa nimenomaan toi hirveät paineet joukkueelle.

Vaikutti se Suomen kansan ja median tarjoama paine tai ei, se lienee selvää, että kuraa on viime päivinä Leijonien niskaan satanut.

Osittain se on ollut ansaittua, mutta ei täysin.

Suomi ei ole ollut niin huono kuin mitä tulokset antavat ymmärtää. Ei tässä missään vaiheessa mitään erityistä romahdusta ole tullut.

Kisojen avausottelussa Tshekkiä vastaan näytti pahalta, mutta silloinkin kolmannessa erässä Suomi ryhdistäytyi. Muissa peleissä Leijonien valmistautuminen on onnistunut oikeinkin hyvin, ja Suomi on lähtenyt terävänä telineistä liikkeelle.

Sekä Kanada- että Itävalta-pelissä – vaikka päättyivät tappioon – Leijonat oli alkuun aivan erinomainen. Johto ei vain kestänyt.

Ongelmista ainakin toinen korjattavissa

Ongelmia on ollut oikeastaan kaksi: maalinteon tehokkuus ja puolustuspelaamisen heikot hetket. Eli puolustuspelillisesti Leijonat ei ole oikein onnistunut kovissa paikoissa pelaamaan ehjiä 60-minuuttisia, ja toisaalta Suomi tarvitsee liikaa paikkoja tehdäkseen maaleja.

Materiaalin laadulle Suomi ei voi mitään. Jos ei joukkueessa ole maalintekijää, niin joukkueessa ei ole maalintekijää. Jokainen taatusti yrittää maalipaikoissa parhaansa, mutta heikommalla materiaalilla paikkoja on vain pakko luoda enemmän, jotta tarvittava määrä maaleja saadaan kasaan.

Puolustuspelaamisen virheille sen sijaan Jukka Jalosen Leijonat voi tehdä jotain. Totta kai siinäkin on merkitystä pelaajan taitotasolla, mutta ei samalla tavalla kuin maalinteossa. Omassa päässä virheet voidaan yrittää minimoida yksinkertaisesti fiksummalla pelaamisella (Kanada-peli) ja paremmalla asenteella (Itävalta-peli).

Kuten Rasmus Rissanen Kanada-pelin jälkeen sanoi: ”Erot ovat todella pienet.” Vaikka se vähän kliseistä onkin, Rissanen on aivan oikeassa. Juuri nyt Leijonille povataan MM-kisoista katastrofia, mutta asioiden ei tarvitse muuttua kuin ihan vähän, niin Suomi on taas pelaamassa mestaruudesta.

Jaakko Perttilä
X: @JaakkoPerttila

LUE MYÖS

ottopalojarvi |