PRAHA. Sanotaan se suoraan: Sveitsi oli selvästi Suomea parempi lohkovaiheen viimeisessä ottelussa.

Toki on heti alkuun sanottava sekin, että vain Sveitsillä oli tuloksellista panosta pelissä. Suomellakin piti olla, mutta Leijonien puolivälieräpaikka yllättäen varmistuikin jo aiemmin tiistaina, kun Itävalta hävisi Britannialle.

Sveitsi taas pelasi lohkon kakkossijasta – minkä se saavuttikin.

Suomelle MM-turnaus on ollut haastava. Maalinteko on ollut tervanjuontia, ykköstykit eivät ole onnistuneet toivotulla tavalla eikä alemmistakaan ketjuista ole löytynyt Marko Anttilan kaltaisia ratkaisijoita.

Neljä tappiota alkulohkossa

Leijonat on pelannut ihan hyvin, mutta hävinnyt tiukkoja vääntöjä. Marginaalit ovat olleet ”helpommissakin” otteluissa liian pienet. Siitä kertoo se, että Tanska-peli muodostui elintärkeäksi ja sekin pysyi pitkälle kolmanteen erään asti maalittomana.

Seitsemästä lohkovaiheen pelistään Suomi sai kasaan kymmenen pistettä. Se on aika heikko saldo. Lohkon viimeistä edelliseksi jäänyt Tanska oli pisteissä lähempänä Suomea kuin lohkokolmonen Tshekki. Suomi hävisi Tshekille, Kanadalle, Itävallalle ja Sveitsille.

Ostravan lohkossa kymmenellä pisteellä ei olisi päästy neljän parhaan joukkoon.

Ehkä tässä on toisaalta Leijonien taso tällä joukkueella. Suomi ansaitsee kisoissa esittämällään pelillä jatkopaikan juuri ja juuri, muttei kovin paljon enempää. Kokonaisuutena Kanada, Tshekki ja Sveitsi ovat aika paljon edellä.

Kaikki on mahdollista, mutta…

Lohdutuksena sanottakoon, että siinä missä Suomi ei ole onnistunut repimään marginaalia itseään heikompiin, ei se yhdessäkään pelissä ole myöskään romahtanut. Sveitsiäkin vastaan Leijonat roikkui mukana ja maalin päässä lähes ottelun loppuun saakka.

MM-turnauksen kaltaisessa tapahtumassa mitä vain voi tapahtua, kun pudotuspelit pelataan kerrasta poikki -systeemillä. Sattuman merkitys nousee, ja sikäli on aina mahdollista, että Suomi juhlii sunnuntaina. Onhan niin ennenkin tapahtunut.

Juuri nyt maailmanmestaruus näyttää kuitenkin aika lailla utopialta. Niin reilusti takamatkalla Leijonat on moneen muuhun verrattuna. Todennäköisyydet eivät ole Suomen puolella – etenkään jos itsensä ottelun lopussa suihkuun hölmöillyt Mikael Granlund saa vielä pelikieltoa.

Jaakko Perttilä
X: @JaakkoPerttila

LUE MYÖS