OSTRAVA. Leijonat taisteli Ruotsia vastaan komeasti MM-kisojen puolivälierissä. Voittoon asti taistelu ei kuitenkaan riittänyt, vaan Ruotsi voitti jatkoajalla 2-1 ja eteni välieriin.

– Edelleenkin tosi ylpeä [joukkueesta]. Nyt saatiin ryhmästä irti se, mitä siitä oli saatavissa, vaikka pelaajathan sen työn tekee, päävalmentaja Jukka Jalonen sanoi pelin jälkeen.

– Aistin heti aamulla, että tänään ollaan valmiita taistelemaan. Myös se henkinen puoli ja tunnepuoli oli tänään tapissa. Sen takia me pärjättiin noin hyvää joukkuetta vastaan. Kaikki tietävät, kuinka hyviä pelaajia siellä on.

Ruotsi oli ottelussa kokonaisuutena parempi, mutta Suomi rimpuili mukana. Lopulta Leijonillakin oli sen verran paikkoja, että ottelu olisi voitu voittaa.

– Pikku hiljaa peli parani meillä. Kolmannessa erässä oli jo tontin tynkääkin. Oli siellä aiemminkin jotain aihioita. Tosi sitkeetä puolustamista ja nöyrää pelaamista pojilta, Jalonen sanoi.

– Ehkä sekin toi vähän lisää virtaa, kun [Mikael] Granlund puuttui. Jokainen halusi nostaa yhden stepin henkilökohtaisella tasolla. Lähdettiin siitä, että Mikke pelaa vielä lauantaina, aika lähelllä oltiin.

”Pelaajat halusivat näyttää”

Intensiteetti Suomen ja Ruotsin välisessä väännössä oli valtava, ihan toista tasoa kuin unisessa Sveitsi-ottelussa. Ruotsi ei antanut Leijonille hetken rauhaa, vaan pakotti pelin koko ajan nopeaksi.

Jalosen mukaan oli tiedossa, että ottelussa pitää olla koko ajan hyvin keskittynyt.

– Jokainen vaihto, jokainen tilanne pitää vetää täysillä ja olla läsnä koko aika. Ei voi yhtään huokailla ja ihmetellä ja katella ympärilleen. Ei se täydellinen peli varmastikaan ollut, mutta oli se hyvä peli, ei sitä voi kieltää, Jalonen sanoi.

– Vastassa oli tietysti huippujoukkue. Pelaajat halusivat näyttää, että me ollaan kuitenkin ihan kohtuu hyviä.

Leijonat on Jalosen alaisuudessa voittanut paljon. Usein urheilussa voittajia matkitaan ja ennen pitkää pelitavallinen etu ajetaan kiinni. Jaloselta kysyttiin, kävikö Leijonillekin niin.

– Varmaan osittain. Kyllähän aina joukkuetta, joka voittaa jotain, niin sitähän matkitaan. Katsoo, miten Sveitsi pelaa, niin eihän Sveitsi ole ennen trapia pelannut ollenkaan, mitä moni vihaa. Mutta niin vain pelasi tänäänkin aika paljon. Ennenhän ne ovat tulleet päälle kuin yleinen syyttäjä ja pelanneet itsensä pihalle. Nyt ne pelasivat voitosta ja voittivat, esimerkkinä, Jalonen sanoi.

– Tietenkin valmentajat katsovat, miten joku joukkue pelaa, mitä tekee hyvin ja sitten vähän kopioi niitä. Niin mekin tehdään tietenkin.

Oluen aika

Nyt Jalosen maajoukkueura on paketissa. Leijonien kaikkien aikojen valmentaja tiedosti tilanteen, muttei halunnut vielä kovin paljon ryhtyä summailemaan aikakauttaan.

Nyt taitaa ensin olla aika istahtaa alas ja korkata huurteinen.

– Kun sanon jotain, se on otsikoissa. Kantsii ottaa rauhallisesti, miettii että valehteleeko vai sanooko mikä on totuus. Kyllä se varmaan niin on, että pitää varmaan yksi oluttölkki avata ja ottaa iisimmin.

– Ja kiittää tietenkin pelaajia, olihan tämä huikea peli meiltä. Sillä tavalla oikeasti pelaajien puolesta harmittaa. Jätkät uskoi loppuun asti, että voidaan voittaa. Jatkoaikakin oli vähän niin kuin meidän hallussa, silleen harmittava oli.

– Kyllä se kaivelee. Kuinka kauan? Aika näyttää.

Jaakko Perttilä
X: @JaakkoPerttila

LUE MYÖS