Leijonien Joonas Donskoilla on takana mainio tulokaskausi NHL:ssä. 24-vuotias laitahyökkääjä keräsi runkosarjassa San Jose Sharksin riveissä 76 otteluun tehot 11+27 ja playoffeissa 6+6. Viime syksynä tavoitteena oli vain saada pelipaikka Sharksin miehistöstä, eivätkä tulevat Stanley Cup -finaalit käyneet edes mielessä.

– Aika vähäisin odotuksin lähdin tänne. Olihan se hienoa saada heti paikka ylhäältä. Aika erilaista peliä kuin täällä Suomessa. Pieni kaukalo ja vähän aikaa otti, että tottui siihen. Omasta mielestäni ailahtelin aikalailla syksyllä. Paransin huomattavasti loppukaudesta, Donskoi kertoi Leijonat.comille.

Donskoi ja Sharks saavuttivat kovan kevätvireen, joka siivitti seuran historiansa ensimmäiseen Stanley Cup -finaaliisarjaan Pittsburgh Penguinsia vastaan. Harmittavasti tuolloin peli ei enää kulkenut samalla tavalla kuin aiemmin, minkä seurauksena lopullinen kruunu jäi saavuttamatta.

Donskoi pääsi pelaamaan playoffeissa huippuketjussa Logan Couturen ja seuraa vuodesta 1996 asti edustaneen Patrick Marleaun rinnalla. Vain mestaruuden karkaaminen jäi raahelaista harmittamaan.

– Jo itsestään playoffeihin pääseminen on vaikeaa. Oli mahtavia pelejä päästä pelaamaan. Vielä kun Marleaun ja Couturen kanssa meni suurin osa ajasta. Pääsimme myös Sharksin kanssa ensimmäistä kertaa finaaleihin. Tietenkin vähän jäi harmittamaan ettei saatu sitä kannua.

Finaaleissa Sharksin ote katosi

Donskoin on vaikea sanoa mikä finaalisarjassa meni joukkueella vikaan.

– Ei oikein päästy siihen parhaimpaan peliin missään vaiheessa. Vaikea sanoa mistä se jäi kiinni. Kyllä se jäi kuitenkin harmittamaan, ettemme saaneet parasta suoritusta oikein missään vaiheessa irti finaaleissa.

Sharksin epäonnistumista voisi kuvailla myös henkisen otteen katoaminen. Donskoin mukaan tästä ei kuitenkaan ollut kyse.

– Ei ollut mitään henkisiä ongelmia samalla tavalla lähdettiin tähän kuin muihin sarjoihinkin. Ei päästy oikein kunnolla haastamaan, vaikka tiukkoja maalin pelejä ne olikin. Olisi voinut kääntyä mihin suuntaan vaan. Pelillinen suoritus ei vain ollut toivotulla tasolla, Donskoi tuumaili.

Donskoi nähdään syyskuussa taas Leijonien paidassa World Cup -joukkueessa. Laituri odottaa todella kovatasoista turnausta.

– Kovat odotukset. Kaikki maailman parhaat pelaajat on mukana. Se on hieno haaste meille ja Suomen jääkiekolle.