World Cup päättyy tänään Leijonien osalta alkusarjan kolmanteen peliin. Välieriin ei ole enää mahdollisuuksia. Mutta päätä pystyyn, niin on käynyt aiemminkin. Kuten vuoden 1987 Kanada Cupissa.

Tilannehan oli sikäli uusi, että Suomi ei ollut ollut mukana kolme vuotta aiemmin pelatussa turnauksessa (lue lisää tästä). Toisaalta taas tilanteessa ei ollut mitään uutta. Suomi oli edelleen haastaja, ei tasaväkinen kilpailija parhaiden kanssa.

Leijonien turnaus alkoi 1-4-tappiolla Yhdysvalloille. Ottelun ensimmäinen puolisko eteni maalittomana. Sitten Pat LaFontaine iski kahdesti, Wayne Presley ja Joe Mullen kertaalleen. Timo Jutila kavensi, mutta siinä vaiheessa peliä oli enää 1,5 minuuttia jäljellä.

Siinä missä Yhdysvaltoja vastaan kolmas erä oli Leijonille hankala, toisessa pelissä Kanadaa vastaan murheenkryyniksi osoittautui ottelun alku. Suomi oli 0-2-tappiolla, vaikkei peli ollut vanhentunut edes viittä minuuttia. Kevin Dineen lisäsi vielä johtoa ennen kuin Christian Ruuttu kavensi. Loppulukemat 4-1:een viimeisteli Mark Messier.

Viisi ottelua, nolla pistettä

2. syyskuuta Suomea vastaan luisteli Neuvostoliitto. Itänaapurimme oli avauspelissään hävinnyt Ruotsille, mutta Leijonat ei Neuvostoliittoa kyennyt yllättämään. USA-pelin tavoin ottelun alku oli maalirikas. Alle kolmessa minuutissa Punakone paineli 2-0-johtoon. Teppo Numminen kavensi ajassa 03:59, mutta reilu minuutti myöhemmin Sergei Makarov iski 3-1:een. Leijonat nousi avauserässä Raimo Summasen ja Jukka Sepon maaleilla tasoihin.

Avauserän nousu oli muisto vain, kun Neuvostoliitto paukutti toisen erän alkuun kaksi maalia. Lopulta tilanne oli 7-3, ennen kuin Mikko Mäkelä iski kosmeettisen kavennuksen vajaa viisi minuuttia ennen täyttä aikaa.

Eikä sen paremmin kulkenut Tšekkoslovakiaakaan vastaan. Taas Suomi päästi vastustajansa 2-0-johtoon ennen kuin kymmentäkään minuuttia oli pelattu. Jos jotain positiivista haetaan, Leijonat voitti päätöserän 2-1, kiitos Matti Hagmanin ja Jari Kurrin maalien. Valitettavasti Tšekkoslovakia vei pelin lukemin 5-2.

Ja sama meno jatkui päätösottelussa Ruotsia vastaan. Tre Kronor iski jokaiseen erään yhden maalin enne Ruutun kavennusta. Päätöslukemat 3-1 Ruotsille. Suomelle viidestä pelistä viisi tappiota maalierolla 9-23. Leijonat ei päässyt turnauksen yhdessäkään ottelussa johtoasemaan. Karua, mutta totta.

Eeppiset finaalit

Vuoden 1987 Kanada Cup oli turnaus, jossa kenties kaksi maailman kaikkien aikojen parasta pelaajaa – Wayne Gretzky ja Mario Lemieux – edusti Kanadaa. Mutta oli Neuvostoliitollakin kovia pelaajia, kuten Sergei Makarov, Vladimir Krutov ja Vjatšeslav Fetisov.

Välierissä Kanada pyyhkäisi tieltään Tšekkoslovakian maalein 5-3. Lemieux’n tehot 2+1, Gretzkyn 1+1. Neuvostoliitto puolestaan kaatoi Ruotsin 4-2. Makarov 1+2, Krutov 1+2.

Ja sitten tuli finaalien aika. Itä vastaan länsi, paras kolmesta. Kanada meni ensimmäisessä pelissä nopeasti johtoon. Neuvostoliitto iski neljä seuraavaa ja näytti ratkaisseen pelin. Seuraavat neljä teki kuitenkin Kanada, joka kolme minuuttia ennen summeria johti peliä maalilla. Neuvostoliitto tasoitti ja teki jatkoajalla 6-5-voittomaalin.

Toisessakin finaalissa Kanada meni hyvin nopeasti johtoon. Maaleja taottiin aika lailla tasatahtiin. Jälleen varsinaisen peliajan lopussa näytti siltä, että Vaahteranlehdet etenisi 5-4-voittoon. Ja jälleen Neuvostoliitto pakotti pelin jatkoajalle. Mutta nyt ei Kanada kaatunut. Toisella jatkoajalla, kun pelikello näytti lukemia 90:07, Lemieux täräytti hattutempun täyteen ja voiton Kanadalle. Gretzkyn tehot? 0+5.

Ratkaisevassa finaalissa oli Neuvostoliiton vuoro saada hyvä alku peliin. Kahdeksan minuutin pelin kohdalla joukkue johti jo 3-0 Makarovin, Alexei Gusarovin ja Fetisovin maaleilla. Kanada nousi seuraavan puolen tunnin aikana rinnalle ja ohi. Ja taas oltiin menossa jatkoajalle, kun Neuvostoliiton Alexander Semak tasoitti 5-5:een ajassa 52:21. Vaan nyt ei tullut jatkoaikaa. 1,5 minuuttia ennen täyttä aikaa Kanada hyökkäsi vastaan. Ei varmaan tule yllätyksenä, että Lemieux iski turnauksen voittomaalin. Gretzkyn syötöstä.

Turnauksen pistepörssin ja parhaan pelaajan palkinnon voitti Gretzky, joka keräsi yhdeksässä ottelussa hämmentävät 3+18=21 pistettä. Maalipörssin ykkönen oli tehot 11+7=18 naulannut Lemieux.

Suomen joukkue turnauksessa

Maalivahdit: Kari Takko, Jarmo Myllys, Jukka Tammi

Puolustajat: Timo Blomqvist, Jari Grönstrand, Timo Jutila, Jouko Narvanmaa, Teppo Numminen, Reijo Ruotsalainen, Ville Sirén, Hannu Virta

Hyökkääjät: Matti Hagman, Raimo Helminen, Iiro Järvi, Jari Kurri, Markku Kyllönen, Mikko Mäkelä, Janne Ojanen, Christian Ruuttu, Jukka Seppo, Petri Skriko, Raimo Summanen, Esa Tikkanen

Valmentajat: Rauno Korpi, Juhani Tamminen

Juttusarjan aiemmat osat

Mistä kaikki alkoi: Kanada Cup oli Leijonille kova koulu vuonna 1976

Kanada Cup 1981: Gretzky ja Tretjak loistivat – Leijonat murjottiin jäänrakoon

Kanada Cup 1984: Miksi Suomi ei ollut mukana?

Kanada Cup 1991: Leijonat jäi välierissä tähtilipun jyräämäksi – voittamaton Kanada

Leijonat vuoden 1996 World Cupissa: Matka katkesi Venäjän karhun kynsiin

Muistatko kun World Cupia pelattiin edellisen kerran? – Näin Leijonat pärjäsi 12 vuotta sitten