World Cupin lähestyessä Leijonat.com on muistellut juttusarjassa edellisiä turnauksia (World Cup ja Kanada Cup). Nyt on vuoden 1981 vuoro.

Se oli historian toinen Kanada Cup. Ensimmäinen oli pelattu viisi vuotta aiemmin. Tuolloin Suomi voitti viidestä ottelusta yhden, hävisi viisi ja merkkautti maalisuhteekseen 16-42 (lue lisää tästä).

Vuoden 81 kinkereissä ei mennyt sen paremmin. Itse asiassa meni vielä huonommin. 1. syyskuuta Kanada luisteli Leijonien yli puhtaasti 9-0. No, olihan se Vaahteranlehtien materiaalikin toki kova. Muun muassa Wayne Gretzky ja Mike Bossy rokottivat Suomea kahdesti, Ray Bourque kerran.

Tšekkoslovakia, Ruotsi, Neuvostoliitto

Se siitä. Turpasauna Kanadaa vastaan tuli ja meni. Seuraavaksi vastaan asettui Tšekkoslovakia. Ei sekään ihan nappiin mennyt. Matti Hagmanin maalin ansiosta Leijonat nousi vielä 1-2-tilanteeseen, mutta lopulta vastustaja paineli 7-1-voittoon. Siinä missä Kanadaa vastaan toinen erä (hävittiin 0-5) oli onneton, Tšekkoslovakia-pelissä kolmas erä oli tuloksellisesti yhtä huono.

Tässä vaiheessa Suomella oli alla kaksi tappiota. Pari päivää väliä, ja peli rakasta Ruotsia vastaan. Tre kronor oli aloittanut turnauksen niin ikään kahdella tappiolla (Yhdysvaltoja ja Neuvostoliittoa vastaan). Viisi vuotta aiemmin pelatussa Kanada Cupissa Suomi oli kukistanut Ruotsin, joten toivoa oli. Kahden erän jälkeen Ruotsi johti 1-0, eli mitään ei ollut vielä menetetty. 20 minuuttia myöhemmin oli. Ruotsi 5, Suomi 0.

Ja painajainen vain jatkui. 7.9. Neuvostoliitto takoi Leijonia vastaan tennislukemat 6-1 tauluun. Jos jotain positiivista haetaan, niin tällä kertaa Suuri ja mahtava ei onnistunut tekemään kaksinumeroisia, kuten vuoden 76 Kanada Cupissa (tuolloin 11-3 Neuvostoliitolle). Suomen maalin teki muuten Ilkka Sinisalo. Syöttäjät Hagman ja Tapio Levo.

Tasapeli

Välieräpaikka oli jo menetetty ennen Suomen viimeistä lohkovaiheen peliä. Yhdysvaltoja vastaan oli kyse kunniasta.

Peli alkoi hyvin. Ajassa 16:13 Risto Siltanen maalasi Hagmanin ja Jari Kurrin esityöstä. USA kuittasi 39 sekuntia myöhemmin ja paineli toisen erän alussa johtoon. Suomi ei lannistunut. Puolen tunnin pelin kohdalla Kari Jalonen ja Pekka Rautakallio alustivat – Jukka Porvari iski. Vaan taas USA iski Leijonien maalin jälkeen kahdesti, ja peli oli 2-4. Vielä kerran Suomi nousi. Ensin Markku Kiimalainen (syöttäjät Reijo Ruotsalainen ja Mikko Leinonen) 3-4:ään ja sitten Arto Javanainen (syöttäjä Jorma Sevon) 4-4:ään.

Tasapeli tarjosi Leijonille jonkinlaista mannaa turnauksen päätteeksi. On myös huomioitava maalivahti Hannu Lassilan panos. Yhdysvallat nimittäin laukoi 46 kertaa Suomen 22:ta vastaan.

Entä miten finaalissa kävi? Neuvostoliitto antoi Montreal Forumin jäällä isäntämaa Kanadalle löylytyksen peräti lukemin 8-1. Itänaapurimme legendaarinen maalivahti Vladislav Tretjak valittiin turnauksen parhaaksi pelaajaksi. Pistepörssin voitti maailman paras, Gretzky. Seitsemässä pelissä 12 pistettä, ei huono.

Suomen joukkue turnauksessa

Maalivahdit: Hannu Lassila, Markus Mattsson

Puolustajat: Juha Huikari, Tapio Levo, Timo Nummelin, Pekka Rautakallio, Reijo Ruotsalainen, Risto Siltanen, Juha Tuohimaa

Hyökkääjät: Pekka Arbelius, Matti Hagman, Raimo Hirvonen, Kari Jalonen, Arto Javanainen, Veli-Pekka Ketola, Markku Kiimalainen, Jari Kurri, Mikko Leinonen, Kari Makkonen, Jukka Porvari, Jorma Sevon, Ilkka Sinisalo

Valmentajat: Kalevi Numminen, Kari Mäkinen

Juttusarjan aiemmat osat

Mistä kaikki alkoi: Kanada Cup oli Leijonille kova koulu vuonna 1976

Kanada Cup 1991: Leijonat jäi välierissä tähtilipun jyräämäksi – voittamaton Kanada

Leijonat vuoden 1996 World Cupissa: Matka katkesi Venäjän karhun kynsiin

Muistatko kun World Cupia pelattiin edellisen kerran? – Näin Leijonat pärjäsi 12 vuotta sitten