TPS:n lauantainen kannanotto on temppu, jota on kaivattu Suomessa jo pitkään.

SM-liigaseura otti julkisesti kantaa Turku Priden hengessä tukemalla tasa-arvoa ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia. Neutraalin asiallinen päivitys oli pirteä yllätys: moni suomalaisseura on varonut tähän mennessä kaikkea kannanottoa yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Kampanja herätti heti paljon huomiota varsinkin sosiaalisessa mediassa. Kuten olettaa, kääntyi keskustelu Facebookissa pian täysin absurdille tasolle: usea TPS-fani ilmoitti lopettavansa kannanoton takia käyvänsä kokonaan turkulaisseuran peleissä.

Raju reaktio osoitti samalla sen, että tällaiselle lausunnolle on tilaus. On surullista, että tasa-arvo on käännetty joissain piireissä kirosanaksi. Vielä surullisempaa on, että Suomesta löytyy vielä valtava määrä ihmisiä, jotka kokevat yhdenvertaisuuden vakavana uhkana.

TPS:n lausuntoa voi pitää jopa uhkarohkeana. On helppo sanoa, ettei yrityksen kannata lähteä ärsyttämään asiakkaitaan mielipiteellä, joka jakaa ihmisiä rajusti eri leireihin.

Toisaalta jääkiekkoseura on tänä päivänä Suomessa yhteiskunnallinen tekijä. Pelkästään sen takia TPS:n lausunto on ihailtavan oikea askel. Tasa-arvo kun on asia, johon ei voi ottaa puolivillaista näkökulmaa: joko olet sen puolella tai vastaan. Maailmassa ei ole sellaista asiaa kuin osittainen yhdenvertaisuus.

TPS sai lausunnollaan heti paljon huomiota. Vaikka usean kiekkofanin reaktio oli raivokas, on somekuva herättänyt myös paljon kehuja.

Juuri rajut reaktiot todistavat, että erilaisuuden hyväksymisestä ja ennakkoluuloista ei puhuta Suomessa tarpeeksi. TPS:n lausunto laskee toivottavasti muiden urheiluseurojen rimaa ottaa kantaa yhteiskunnallisiin aiheisiin: harva muistaa, että myös vaikeneminen on kannanotto.

Lue myös: TPS-pomo puolustaa kohulausuntoa: ”Seisomme näiden asioiden takana”

Lue myös: Someraivo repesi! TPS puolustaa seksuaalivähemmistöjä ja tasa-arvoa – joutui rajun kritiikin kohteeksi

Ilari Isotalo
Twitter: @IlariIsotalo