Heikki ”Hexi” Riihiranta pelasi Leijona-paidassa Sapporon olympialaisissa vuonna 1972. Kolmesti Riihiranta edusti Suomea MM-kisoissa sekä kerran Kanada Cupissa (1976).

Vuodesta 1992 vuoteen 2003 Riihiranta toimi Suomen maajoukkueen joukkueenjohtajana. Tuolle ajanjaksolle mahtui kolmet olympialaiset, eli Lillehammer 1994, Nagano 1998 (kuva) ja Salt Lake City 2002.

Riihirannalla on paljon rakkaita – ja myös katkeria – muistoja Suomen tämän päivän vastustajasta Ruotsista.

Millaisia muistoja sinulla on olympialaisista pelaajana eli Sapporosta 1972?

− Pelaajana kävin tosiaan vain yhdet olympialaiset. Sieltä muistuu mieleen, että voitettiin
maukkaasti Ruotsi 4−3 ja ne tippuivat mitaleilta. USA voitti hopeaa ja muistan, kun siellä pelasi tuolloin 16-vuotias Mark Howe. Norja voitettiin avauspelissä 13−1. Olimme lopulta viidensiä.

− Upea reissu nuorelle pojalle olla siinä olympiahengessä mukana ensimmäistä kertaa. Olympialaiset ovat ihan oma juttunsa ja hieno kokemus jokaiselle urheilijalle, Riihiranta tietää.

Leijonien joukkueenjohtajana kävit kolmet olympialaiset. Millaisia muistoja niistä on?

− Lillehammerissa asuttiin koko joukkue samassa paikassa. Tsemppasimme esimerkiksi hiihtäjiä, kun he lähtivät aamulla kisoihin ja he vastaavasti meitä, kun menimme illalla peliin. Sellaista ei koeta MM-kisoissa. Olympialaisissa ollaan iso perhe, ja se antaa muille potkua, kun joku toinen menestyy. Se nostaa koko joukkueen fiilinkiä.

Tänään on vastassa rakas vihollinen Ruotsi. Kerro joku hauska olympiamuisto Ruotsista.

− Naganossa he olivat ihan varmoja, että he voittavat meidät puolivälierässä. Kuulin heidän sanovan, että meille on varattu jo paluulennot. Totesin, että ihan väärälle porukalle olette lennot varanneet, Ruotsi täältä kotiin lähtee. Ja niin lähtikin! Riihiranta mehustelee.

Suomi voitti Ruotsin tähtisikermän 2–1 Teemu Selänteen kahdella päätöserässä viimeistelemällä maalilla. Peter Forsberg kavensi ajassa 59.48, mutta sillä kertaa Ruotsi ei tehnyt ”ruotseja”.

− Ruotsi sytyttää aina ja varmasti tulee tiukka ja tasainen peli. Ruotsi on hyvä mittari Suomelle, Riihiranta kommentoi tämän päivän kohtaamista.