Heikki ”Hexi” Riihirantaa voi hyvällä syyllä kutsua todelliseksi leijonalegendaksi.

Riihiranta pelasi Leijona-paidassa Sapporon olympialaisissa vuonna 1972. Kolmesti Riihiranta edusti Suomea MM-kisoissa sekä kerran Kanada Cupissa (1976).

Vuosina 1992−2003 Riihiranta toimi Leijonien joukkueenjohtajana.

Eilisessä jutussamme Riihiranta ylisti Leijonien superlupauksen Eeli Tolvasen huikeaa maalivainua ja yltyi vertaamaan Tolvasta itseensä Teemu Selänteeseen.

− Hänellä on vainu kuten Teemulla (Selänne). Sillä vainulla vain pääsee tekemään maaleja. Hän tekee kauniita maaleja, hän tekee rumia maaleja, mutta aina hän sattuu olemaan paikoilla. Maalivainu on lahja, jota ei voi harjoitella. Se on vähän kuin pelisilmä: joko sitä on tai sitä ei ole, Riihiranta sanoi.

(Lue koko juttu tästä linkistä.)

Vaan miten oli Riihirannan oman pelisilmän laita?

− Tästä tuleekin mieleeni hauska tarina omalta kohdaltani. Minulla oli silmätulehdus, ja menin lääkäriin. Sieltä palattuani ”Murtsi” (Matti Murto) soitti ja kerroin hänelle, että lääkäri sanoi, että minulla on erittäin paha pelisilmätulehdus. Murtsi naurahti, että kappas, lääkäri sen viimein löysi! Riihiranta nauraa.

Riihiranta (kuvassa toinen vasemmalta) ja Murto (toinen oikealta) voittivat yhdessä Helsingin IFK:n paidassa peräti viisi Suomen mestaruutta: 1969, 1970, 1974, 1980 ja 1983. Kuvassa vasemmalla Stig Wetzell ja oikealla Matti Hagman.