Sebastian Ahon isä ihastelee poikansa suorituksia MM-kisoissa: ”Hienointa on ollut nähdä se nautinto”

© Kuva: Getty Images

Leijonat sinetöi tiistaina lohkovoittonsa MM-kisojen B-lohkossa kaadettuaan Yhdysvallat upeasti lukemin 6-2. Suomi on saavuttanut kisoissa poikkeuksellisen paljon voittoja isolla maalierolla.

Myös jääkiekon supermaa Kanada kaatui selvin luvuin 5-1. Leijonien tähtipelaajan Sebastian Ahon isän Harri Ahon mielestä tulokset eivät ole sattumaa.

– Kovat suoritukset noin kovia maita vastaan kertovat hyvästä joukkueesta. Pelillisesti tulokset hieman toki mairittelevat, mutta se onni pitää ansaita, Kärppien urheilutoimenjohtajana työskentelevä Aho muistuttaa.

Entisen Kärppä-puolustajan mukaan voitot isoista maista olivat oikeutettuja, ja Leijonat saavutti ne perusasioilla.

– Pelin kulmakivet olivat kunnossa: hyvä maalivahtipeli, hyvä yhtenäinen puolustuspeli ja maalipaikoista rankaistiin.

Maalivahtipeli meni Harri Säterin kohdalla Yhdysvaltoja vastaan siinä määrin nappiin, että Aho uskoo Florida Panthersin maalivahdin jatkavan maalilla, kun Suomi torstaina puolivälierissä Sveitsin. Säterin pitää onnistua myös silloin, sillä kyseinen ottelu tulee olemaan kaikkea muuta kuin helppo.

– Tässä vaiheessa on vain kovia maita jäljellä. Oman identiteetin pitää säilyä ja Leijonien pitää pelata aktiivisesti sekä olla kärsivällinen.

Sveitsin puolustusta johtaa Nashville Predatorsin kapteeni Roman Josi, joka pelaa seitsemänsissä MM-kisoissaan. 27-vuotias pakki teki komeat 53 tehopistettä NHL:n tämän kauden runkosarjassa, joten Ahon mukaan Leijonien pitää olla tarkkana, kun hänellä kiekko. Muutoin itsekin urallaan puolustajana paljon pisteitä nakuttanut Aho peräänkuuluttaa Suomen keskittymistä omaan tekemiseensä.

– Josi näyttää muille vahvaa esimerkkiä ja vastaan asettuu hyvä ja taisteleva Sveitsi. Suomen pitää silti keskittyä joukkuepelissä omiin vahvuuksiinsa.

Aho on ollut itse Tanskassa viime lauantaista saakka ja aikoo katsoa kisat paikan päällä loppuun asti. Sebastianin huimia otteita jäällä on luonnollisesti ollut hieno seurata.

– Hienointa on ollut nähdä se nautinto hänen pelaamisessaan. Se paistaa niin hyvin läpi ja kemia ketjun kanssa toimii loistavasti.

Joukkueen varakapteenina toimivasta Sebastianista tuli Yhdysvaltoja vastaan tehdyn hattutempun myötä kaikkien aikojen kovin suomalainen pistemies yksittäisissä MM-kisoissa (9+8=17). Se on hurja saavutus, mutta isä-Harri uskoo, että nuorukainen ei tee asiasta numeroa.

– Tätä pitäisi kysyä häneltä itseltään, mutta tiedän, että hän on luonteeltaan sellainen, ettei tee tästä numeroa. Hänelle tärkeämpää on, että joukkue pärjää. Totta kai hän varmasti jossain vaiheessa turnauksen jälkeen miettii, että mitä tuli tehtyä, Aho aprikoi.

Isä on ollut kisojen aikana tiiviisti yhteyksissä poikaansa lähinnä puhelimen välityksellä. He ovat ehtineet kerran käydä yhdessä syömässä. USA-voiton jälkeen oli jälleen tekstarin aika.

– Onnittelin voitosta ja hienoista pelisuorituksista, Aho paljastaa.

LUE MYÖS: Näkökulma: Hyvästi, Liiga! Leijonat-puolustaja on valmis NHL:ään

LUE MYÖS: Näkökulma: Leijonat-tähti pelaa itselleen NHL-sopimusta – loistaa MM-turnauksen parhaana

Kimmo Mäkinen