HERNING. Sitä ei tarvinne erikseen toistaa, että Leijonien päävalmentajana eilen toistaiseksi viimeisen ottelunsa luotsannut Lauri Marjamäki oli tappion jälkeen äärimmäisen pettynyt mies.

Pala kurkussa Marjamäki myönsi päävalmentaja-ajan olleen raskasta aikaa – läheisilleen jopa raskaampaa kuin itselleen.

– Totta kai tämä on pettymys. Pettymys tulee odotusarvoista, Marjamäki viittasi Suomen voittamaan alkulohkoon ja erityisesti Kanada- ja USA-voittojen pilviin nostattamiin odotuksiin.

Suomi hävisi eilisen(kin) ottelun käytönnössä toisessa erässä, jonka Sveitsi vei nimiinsä peräti maalein 3–0. Tämä läpi turnauksen jatkunut ilmiö mietitytti päävalmentajaakin.

– Satsasimme paljon alkuihin, ja jostain syystä jänne ei pysynyt kasassa toisessa erässä. Kolmas erä oli taas hyvä. Oliko se toinen erä vähän välimalli, Marjamäki puntaroi.

– Toisessa erässä meillä oli vähän kiire hyökätä, ja halusimme mennä paineeseen vaikka olimme myöhässä. Viisikko hajosi, kärsivällisyys puolustaa omalla alueella oli huonoa. Kolme maalia omiin neljässä minuutissa on vähän liikaa.

Kaksi tappiota vääriin paikkoihin

Suomi pelasi Marjamäen alaisuudessa neljä arvoturnausta: Syksyn 2016 World Cupin, MM-kisat 2017 ja 2018 sekä olympialaiset viime talvena.

Leijonat jäi näissä turnauksissa ilman mitalia. Siitä syystä Marjamäki on joissakin muissakin kuin vain ”sosiaalisissa” medioissa lytätty kaikkien aikojen huonoimmaksi päävalmentajaksi.

On paradoksaalista, että kaikki kulminoitui jälleen kerran yhteen peliin.

– Tämä on tulosurheilua. Täällä (arvoturnauksissa) kaikki on aina kiinni yhdestä pelistä. Viime vuonna meillä oli alkusarjassa vaikeaa, mutta tiputimme toisen lohkon ykkösen (USA) ja menimme mitalipeleihin. Nyt sitten päinvastoin, Marjamäki muistutti.

Tänä vuonna Suomi hävisi olympialaisten puolivälierän Kanadalle maalilla, samoin kävi MM-kisojen puolivälierässä Sveitsiä vastaan.

– Pelasimme 30 peliä tällä kaudella ja hävisimme yhdeksän. Mutta niistä kaksi oli tärkeitä pelejä. Siitä jäi tosi paljon hampaankoloon. Olisin toivonut tälle joukkueelle parempaa, Marjamäki sanoi.