Suomalaista maalivahtia ei ole varattu NHL-draftissa ensimmäisellä kierroksella sitten vuoden 2006, jolloin Tampa Bay Lightning nappasi Riku Heleniuksen avauskierroksella. Tästä suomalaisittain varsin epämiellyttävästä historiasta muistutti tänään SuomiKiekko.com -sivusto jutussaan. Artikkelissa on listattu myös kaikki vuoden 2000 jälkeen NHL:ään varatut suomalaisvahdit.

Sikäli fakta tuntuu erikoiselta, että Suomi tunnettiin pitkään huippumaalivahtien luvattuna maana. Ja tunnetaan toki edelleen, siitä osoituksena esimerkiksi Pekka Rinteen valinta päättyneen NHL-kauden parhaaksi maalivahdiksi.

Mutta nuoria todella lupaavia maalivahteja Suomesta ei ole viime vuosina tullut. Kolmen viime vuoden aikana NHL:ään on varattu yhteensä vain kolme suomalaisvahtia.

Tänä vuonna varataan ainakin yksi, mutta on eri asia, murtuuko ensimmäisen kierroksen ”kirous”.

Pikkuleijonat eli Suomen alle 18-vuotiaat keväällä maailmanmestareiksi torjunut Kärppien Justus Annunen on joissakin papereissa jopa varaustilaisuuden toiseksi kiinnostavin maalivahti.

Annunen itse suhtautuu spekulaatioihin varsin maltillisesti Ilta-Sanomien jutussa. Nuorukaisen mukaan varauksen ajankohdalla ei ole väliä – kuten Annusen tavoin Kempeleestä kotoisin olevan Rinteen esimerkki osoittaa. Rinne varatttiin aikanaan vasta 8. kierroksella numerolla 258.

Annunen kuitenkin sanoo, että hän haluaa olla aina ykkönen.

– Haluan olla aina jäällä paras kaikessa. Haluan aina voittaa, Annunen sanoo Ilta-Sanomissa.

Isokokoinen (193 cm/94 kg) Annunen on pelaaja-agenttinsa Sami Laineen mukaan ”fyysisesti kova paketti”. Myös henkistä lujuutta löytyy.

– Pää kestää hyvin, ja se on maalivahdille tärkeintä, Annunen itse sanoo Ilta-Sanomissa.

Annunen on mielestään melko erilainen maalivahti kuin samoilta kyliltä maailman eliittiin ponnistanut esikuvansa Rinne.

– Olen aika paljon rauhallisempi maalissa. Annan kaikkeni jäällä vähän eri lailla kuin hän, Annunen analysoi itseään.