Viime viikonloppuna lukuisat jääkiekkovalmentajat ympäri maailmaa suuntasivat Torontossa järjestettyyn kokoukseen, missä he pääsivät jakamaan ajatuksiaan keskenään. Suurimpia puheenaiheita perinteisessä tapahtumassa olivat tänä vuonna valmennusohjelmien ja juniorityöskentelyn kehittäminen.

The Score uutisoi, että Kanadan valmennusohjelmia verrattiin Suomen ja Ruotsin vastaaviin. Maalivahtien kehityksestä puhuttaessa Suomi oli vertailun kohteena, sillä se on tuottanut lähivuosina lukuisia taitavia torjujia maailman huippusarjoihin.

Kokouksessa puhuttiin maalivahtina aloittamisesta, joka on Suomessa paljon yksinkertaisempaa. Suomessa lapsi voi aloittaa veskarina täysin vapaaehtoisesti, kun taas Kanadassa tai Yhdysvalloissa tolppien väliin päätyy usein pakon sanelemana.

Toronto Maple Leafsin maalivahtivalmentaja Steve Briere kertoo, että hän kuulee jatkuvasti tapauksista, joissa kanadalaiset tai yhdysvaltalaiset vanhemmat kertovat tekosyitä miksi heidän lapsensa pitäisi olla kenttäpelaaja. Lapsen kerrotaan olevan liian lahjakas, liian pitkä, liian lyhyt tai liian tärkeä pelaaja maalivahdiksi. Tällainen asenne on johtanut usein harrastuksen lopettamiseen.

Suomessa tilanne on toinen. Maalivahdin asema on suomalaisessa jääkiekossa paljon arvostetumpi, jolloin nuoren on helpompi jatkaa tolppien välissä. Vaikka moni suomalainen juniori haluaa olla kuin Patrik Laine, myös Pekka Rinne saa samanlaista ihailua.

– Suomalaiset ylistävät maalivahteja. Se on ykkösasia, Briere kertoi puheessaan.

Suomen maalivahtitilanne elää ja voi hyvin. Rinteen lisäksi NHL-seurojen ykkösveskareihin kuuluvat Antti Raanta sekä Tuukka Rask. Myös Juuse Saros, Joonas Korpisalo, Kari Lehtonen, Antti Niemi, Harri Säteri ja Christopher Gibson edustivat suomalaista osaamista viime kaudella.

Mikko Koskinen ja Ville Husso tuovat ensi syksynä NHL:ään lisää sinivalkoista väriä.