Paljon odotetut nuorten maailmanmestaruuskilpailut lähtivät ryminällä käyntiin. Ensimmäisellä ottelukierroksella nähtiin nöyryyttävä murskavoitto, likainen taklaus sekä katkera tappio Ruotsille.

Leijonat.com päätti käydä ensimmäisen päivän matsit tarkemmin läpi. Kohdistamme suurennuslasimme erityisesti onnistujiin ja poimimme viisi nimeä, jotka pongahtivat erityisesti esiin. Valitsimme korkeintaan yhden pelaajan per joukkue.

5. Martin Kaut, Tshekki

Martin Kaut ei saanut ennen kisoja juurikaan palstatilaa. Kauden farmissa pelannut hyökkääjä jäi väistämättä maansa isompien tähtihyökkääjien varjoon. Avausottelussa Sveitsiä vastaan Kaut kuitenkin nousi väkisin parrasvaloihin.

Suomen tapaan Tshekki kärsi kovista jäähymääristä. Rikkonainen hyökkäyspeli oli tehotonta. Kaut onnistui ottelussa kahdesti. Ensin hän iski joukkueensa ainokaisen varsinaisella peliajalla. Lopuksi hän syötti voittomaalin jatkoajalla, kun Tshekki kaatoi Sveitsin 2-1.

4. Ukko-Pekka Luukkonen, Suomi

Nuorten Leijonien avausottelusta Ruotsia vastaan ei juuri jäänyt hyvää sanottavaa. Ainut valonpilkahdus synkässä ja vaikeassa ottelussa oli Suomen maalilla torjunut Ukko-Pekka Luukkonen.

Viime vuoden kisoissa Luukkonen sai runsaasti kritiikkiä, ettei hän ollut sellainen voittava maalivahti, jota menestyvä joukkue vaatisi. Hän palasi U20-kisoihin selvästi kypsyneenä. Torjunnoista huokuu rauhallisuus ja hän saa itsensä näyttämään tolppien välissä jättiläiseltä. Luukkosen pelastukset pitivät Suomen pelissä, vaikka selkäranka olisi voinut katketa jo ensimmäisen erän jälkeen.

3. Jack Hughes, Yhdysvallat

17-vuotias Jack Hughes näytti Slovakia-ottelussa, miksi häntä pidetään varmana ykkösvarauksena. Tehoja vähämaalisessa ottelussa syntyi vain yhden syöttöpisteen verran, mutta meno oli semmoista dominointia, että pisteitä voi odottaa jatkossa lisää.

Samettisesti luisteleva Hughes piti toisinaan kaikkia muita pelaajia suorastaan pilkkanaan. Hän toisinaan kiersi rauhassa hyökkäysaluetta kiekko hallussaan ja etsi kärsivällisesti syöttöpaikkaa. Muut pelaajat eivät pysyneet millään vauhdissa mukana. Videon tilanteesta voit katsoa tästä.

2. Morgan Frost, Kanada

Kanada tarjoili ensimmäisessä ottelussaan historiallisen löylytyksen Tanskalle. Vaahteralehdet murjoivat vastustajan maan rakoon lukemin 14-0.

Murskavoiton ykkösarkkitehti oli kolmossentteri Morgan Frost. Hän tykitti ottelussa hattutempun ja antoi lisäksi vielä kaksi maalisyöttöä. Hänellä on tilillään enemmän maaleja kuin yhdelläkään muulla joukkueella. Pistetehtailu ei ole Frostille uutta. Hän teki viime kaudella OHL:ssä 112 tehopistettä.

1. Erik Brännström, Ruotsi

Ennen kisojen alkua useat Pohjois-Amerikan mediat pitivät Erik Brännströmiä yhtenä kisojen parhaista puolustajista. Suomi-ottelussa nähtiin, ettei häneen turhaan uskottu. Monipuolinen pakki iski joukkueensa molemmat maalit. Hän onnistui kummassakin osumassa piiskaamaan kiekon ihmismassan läpi maalille siinä, missä suomalaispakkien laukaukset usein kolahtivat lähimpään vastustajaan. Lisäksi hän blokkasi laukauksia ja ennen kaikkea pystyi käynnistämään peliä hyvillä avauksilla.

Brännström on nuorten kisoissa aivan väärällä tasolla. Hän on tällä kaudella jo dominoinut AHL:ää ja osoittanut, että NHL-porttien olisi jo aika aueta. Ehkä kisojen jälkeen viimein niin käykin.