Näkökulma: Miten Auston Matthewsin tuore jättisopimus vaikuttaa Patrik Laineen tulevaan jatkosopimukseen?

© Kuva: Getty Images
Tekeekö Kaapo Kakko yli 59,5 pistettä?

NHL-piirit kohisivat kesällä 2016 siitä, kumpi kaksikosta Auston Matthews-Patrik Laine tullaan nappaamaan varaustilaisuuden ensimmäisenä nimenä.

Ykkösenä varannut Toronto Maple Leafs käytti oman varausvuoronsa keskushyökkääjä Matthewsiin, joka on takonut vajaan kolmen kauden aikana runkosarjassa pelaamissaan 182 ottelussa tehot 97+81=178. Laineen vastaavat luvut ovat 207 ottelua tehoin 105+64=169.

Huomattavasti suomalaislaituria monipuolisempi Matthews on osoittanut miesten tulokassopimusten aikana Toronton valinnan menneen täysin nappiin.

Siinä missä Laine oli vielä marraskuussa pelaamassa itselleen todellista megasopimusta, ovat miehen viime kuukausien otteet pudottamassa suomalaisen palkkaa rajusti tulevissa jatkosopimusneuvotteluissa.

Laine tulee jäämään tulevalla sopimuksellaan täysin juuri 5-vuotisen, kausiansioiltaan 11,634 miljoonan dollarin diilin tehneen Matthewsin jalkoihin, sillä miehen seura Winnipeg Jets ei taatusti ole valmis maksamaan yksipuoliselle maalintekijälle 10 miljoonan dollarin tasolla pyörivää kausipalkkaa.

Vertailun kohde jossain aivan muualla

Lieneekin järkevämpää hakea Laineelle vertailukohtaa täysin erityyppisen Matthewsin sijaan muualta. Yhtenä esimerkkinä esille voidaan nostaa vaikkapa Boston Bruinsin tshekkilaitahyökkääjä David Pastrnak.

Pari vuotta 20-vuotiasta Lainetta vanhempi maalitykki solmi tulokassopimuksensa jälkeen kuusivuotisen, vuosiansioiltaan 6,66 miljoonan dollarin arvoisen jatkopahvin. 306 runkosarjaottelussa tehot 124+141=265 iskenyt maalintekijä on pelaajatyypiltään lähempänä Lainetta, mikä antaa Jetsille hyvät perusteet aloittaa jatkosopimusneuvottelut Matthewsin sopimuksen sijaan Pastrnakin tienaamista dollariluvuista, vaikkakin palkkakaton nousun mukana myös yleinen palkkataso on ollut vuosi vuodelta nousussa.

Tulevan kesän rajoittamattomien vapaiden agenttien sopimusneuvotteluista tulee joka tapauksessa erittäin mielenkiintoiset Matthewsin leirin avattua pelin. Suomalaisittain lähimmäksi jenkkitähden sopimusta päässeekin Colorado Avalanchen Mikko Rantanen, jolla on kaikki mahdollisuudet saada eteensä jopa 10 miljoonaa dollaria kaudessa tuottava sopimustarjous.

LUE MYÖS: Vahvistus tuli! Auston Matthews solmi jättimäisen jatkosopimuksen – tienaa jatkossa hurjia summia

Tekeekö Kaapo Kakko yli 59,5 pistettä?