Liigakonkarin ura vertaansa vailla – nousi ”vanhoilla päivillä” kaikkien aikojen tilastokärjeksi ja maailmanmestariksi: ”Tiesimme, että voimme voittaa”

© Kuva: Juha Tamminen

HELSINKI. Aktiivipelaajista kaikkien aikojen pistepörssissä korkeimmalla, komealla kahdeksannella sijalla. Runkosarjan 893 ottelussa tehot 236+352=588.

Pudotuspeleissä kaikkien aikojen kärki sitten viime kevään. Uran 177 kamppailua ovat tuoneet pisteet 46+70=116.

Kolminkertainen Suomen mestari ja kruununa jääkiekon maailmanmestaruus 36-vuotiaana.

Kristian Kuuselaa kuvastaa eräs sanonta oivasti: Hän on kuin viini vanhetessaan.

Liigajäihin ensimmäiset luistimenpiirtonsa jo kaudella 2002-03 tehneen konkarin tarinaa voisi kuvailla ainutlaatuiseksi.

Viime keväänä kaulaan ripustettiin sensaatiomainen MM-kulta Leijonissa ja pronssi Liigassa Tapparan väreissä. Kauden loppu oli melkoista myllerrystä.

– Tiesin silloin, että voin päästä leirille ja näyttämään sinne. Tietenkin se on pettymys, ettei seurajoukkueen kanssa pääse tavoitteeseen. Mutta itselle henkilökohtaisesti oli iso asia se, että ensinnäkin pääsin kisajoukkueeseen, Kuusela mietti Leijonat.comin haastattelussa viime viikolla liigakauden avauksessa.

Voisiko kauden päätöstä kuvailla komeasta mitalisateesta huolimatta kenties ristiriitaiseksi?

– Se, mitä siinä (MM-kisoissa) kävi, oli iso juttu. Tietenkin… Ehkä sen voi niinkin sanoa. Meni vähän up and downia siinä lopussa.

Tappara taipui välierissä HPK:lle voitoin 2-4. Pronssiottelussa tamperelaiset kuitenkin kellistivät HIFK:n jatkoerän päätteeksi.

– Jääkiekko on loppupeleissä aika rehellinen peli. Varsinkaan pudotuspeleissä neljää voittoa ei oteta tuurilla. Krediitit sinne, mihin ne kuuluvat.

– Lähdetään parantamaan tänä vuonna.

MM-kisoista krediitit kuuluvat Suomelle vielä kuukausia kisojen päättymisen jälkeen. Oliko kulta yllätys nyt jälkeenpäin mietittynä, vai mitä ajatuksia se herätti?

– Kun Tsekin EHT:llä ennen kisoja pystyimme voittamaan muutaman kovan joukkueen, niin ehkä se osoitti meille, että voimme voittaa minkä joukkueen tahansa minä päivänä tahansa.

– Olihan sen tietenkin ehkä yllätys, mutta tiesimme, että voimme kyllä voittaa.

Kristian Kuusela väänsi toukokuussa MM-jäillä muun muassa Jevgeni Malkinin kanssa. KUVA: Getty Images.

Nyt liigakautta ja CHL:ää on pelattu muutamia pelejä. Ensiksi mainitussa Tappara voitti kauden kaksi ensimmäistä matsia, eurooppalaisia vastaan saldona puolestaan oli kaksi voittoa ja kaksi tappiota.

– CHL-peleissä tarvitsi paljon muuntautumis- ja reagointikykyä. Pystyimme pelaamaan nousujohteisesti. Pelissä on ollut paljon hyviä asioita, mutta on myös parannettavaa. Olemme saaneet paljon infoa molemmista ääripäistä.

– Meillä on tasapainoinen joukkue. Pystymme painamaan koko ryhmällä päälle. Fiilikset ovat hyvät.

Uusi kausi, uudet kujeet. Tapparan joukkue on muuttunut jonkin verran. Kuusela tiesi kertoa, mikä kapteenin virassa korostuu tuoreen sesongin kynnyksellä.

– Kun uusia pelaajia tulee, niin seuran ja joukkueen tavoille opettaminen.

– Pyrin omilla esimerkeillä näyttämään sitä. Uusien pelaajien saaminen kartalle on ehkä alkukauden tärkein asia itselle.


PÄIVÄN VIHJE: TAPPARA – JYP

Saako kriisissä taivaltava JYP selkäsaunan Tapparalta?