Sveitsiläinen maalivahti Janine Alder paljasti Blick-verkkosivulle rajun tarinan jääkiekon naisten viime kevään MM-kisoista. Olympiapronssimitalisti joutui turnauksen aikana vajaaksi viikoksi koomaan ja kaikkiaan pariksi viikoksi Helsingin Meilahden sairaalaan.

Koomaan vaivuttaminen oli seurausta epileptisestä kohtauksesta. 24-vuotias maalivahti koki Espoon MM-kisoissa USA-ottelun jälkeen olonsa oudoksi.

– Ajattelin vain tarvitsevani syötävää, vahti muisteli.

Pelaaja kävi USA-pelin jälkeen suihkussa hotellilla. Siellä hänen olonsa huononi ensimmäisen kerran pahasti.

– Näköni ja kuuloni heikkenivät rajusti. Oloni paheni, olin kuin transsissa.

Maalivahti kuitenkin meni joukkueen hotellin ravintolaan syömään. Hän oli hajamielisen oloinen, jonka vuoksi joukkuekaveri Isabel Waidacher huolestui oikeasti. Hyökkääjä haki joukkueen lääkärin paikalle, ja samalla Alderin olo heikkeni taas rajusti.

Epileptinen kohtaus alkoi. Se oli tarkalleen ottaen niin vaarallinen kohtaus, joka olisi pahimmillaan voinut johtaa kuolemaan. Vahti kertoi menettäneensä kontrollin täysin. Hänen onnekseen Meilahden sairaala oli minuuttien ajomatkan päässä Sveitsin hotellista.

Suomalaislääkärit reagoivat nopeasti laittamalla urheilijan keinotekoiseen koomaan.

– Täytyy kiittää Meilahden erikoislääkäreitä siitä, etten saanut pysyvää aivovammaa.

Alder oli koomassa päiviä ja sairaalassa kaikkiaan kaksi viikkoa. Sen jälkeen hän lensi Sveitsiin yhdessä lääkärin kanssa, eikä kohtauksesta ole seurannut liiemmin ongelmia enää myöhemmin.

Pelaaja sai kohtauksen todennäköisesti USA-pelin hirvittävän pommituksen seurauksena. Hän torjui 57 laukauksesta 49 kutia 0-8-selkäsaunassa. Se on sanomattakin selvää, että kyseinen torjuntamäärä on poikkeuksellisen suuri.

– Hikoilin pelissä paljon, ottelu oli hankala. Natriumtasapaino oli surkea kehossani ja aivoissani tapahtui tällainen reaktio.